Η Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης στηρίζει τους απεργούς στην καθαριότητα
22 Οκτωβρίου 2019
Κινητοποιήσεις εργαζομένων: Οι δήμοι της Λέσβου ζητούν από τους πολίτες να μην κατεβάζουν σκουπίδια
22 Οκτωβρίου 2019

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου τιμούν τους Προσκόπους του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης

Μοιράσου το άρθρο:

Τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου, εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στο αλσύλλιο της Μυτιλήνης «Τσαμάκια» ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια, τιμά η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου την ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου των Προσκόπων στο άλσος, απέναντι από την πλαζ. Το απέριττο μνημείο των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαίου 1942 και το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία, έδρα της Περιφέρειας των Προσκόπων. Στήθηκε δε με φροντίδα της Προσκοπικής Κίνησης για να θυμίζει σε όλους τη θυσία του νέου που εκτελέστηκε σε αυτό το σημείο αλλά και όλων των άλλων Προσκόπων της Λέσβου που έπεσαν στην περίοδο 1940 – 1944.

Η έρευνα των αρχείων της Προσκοπικής Κίνησης έδειξε ότι εκτός του Προσκόπου της 2 ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης Πέτρου Γκεργκέτσου, μέλη Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης ήταν οι: Τσόλας Θεόδωρος της 3 ης Ομάδας που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Νικολαϊδης Δημήτριος της 1 ης Ομάδας που πέθανε εξαιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941. Καραφύλας Μιχάλης υπαρχηγός της 2 ης Ομάδας που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942. Και τέλος Ζλατόγλου Γεώργιος της 2 ης Ομάδας που εκτελέσθηκε και αυτός στα Τσαμάκια στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Μοιράσου το άρθρο: