Θα καταργηθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»; Κινδυνεύουν 10 έργα της Λέσβου 6 εκατ ευρώ;
16 Δεκεμβρίου 2019
Μπήκε και πάλι εργολάβος στο σχολικό συγκρότημα των Υφαντηρίων
16 Δεκεμβρίου 2019

Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Σόμπολου σήμερα στη Μυτιλήνη: “Εγκλήματα Γένους Θηλυκού”

Μοιράσου το άρθρο:

Το Book and Art και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο Book and Art, την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι:
Πέλλη Γιακουμή, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου»
Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πολιτικά»
Αναστασία Σπυριδάκη, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ Αιγαίου
Μαρία Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Δημοκράτης»

Ο Πάνος Σόμπολος γράφει για τα “Εγκλήματα γένους θηλυκού” το πέμπτο του βιβλίο. “Πρόκειται για γυναίκες όλων των ηλικιών που έφτασαν να εγκληματήσουν, για διάφορες αιτίες.

Το πρώτο έγκλημα με το οποίο ασχολούμαι διαπράχθηκε το 1931 και έγινε ακόμη και τραγούδι: “Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις”. Ακολουθούν δεκάδες άλλα εγκλήματα που έγιναν στην Αθήνα και σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες στις οποίες αναφέρομαι έχουν απασχολήσει για πολύ καιρό ή και χρόνια ακόμη την κοινή γνώμη. Ήταν εγκλήματα που πραγματικά συγκλόνισαν την Ελλάδα. Πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα, ως φυσική ή ηθική αυτουργός ή συναυτουργός, σε όλες τις ανθρωποκτονίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο: συζυγοκτονίες, παιδοκτονίες, μητροκτονίες και δολοφονίες άλλων προσώπων, για διάφορους λόγους. Πολλές από τις ανθρωποκτονίες αυτές φέρουν τον χαρακτήρα της εκδίκησης, του φοβερού πάθους, του αβυσσαλέου μίσους, και σχετίζονται με το χρήμα, τη ζηλοτυπία, τα περιουσιακά και άλλα ζητήματα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που εγκλημάτισαν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχαν απασχολήσει την Αστυνομία για το παραμικρό. Ήταν δηλαδή οι γυναίκες της διπλανής πόρτας.

Προσπάθησα να κάνω ακριβή περιγραφή και καταγραφή των πραγματικών γεγονότων ώστε τα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος χωρίς τον φόβο της ανακρίβειας”.

Μοιράσου το άρθρο: