Με εργαζόμενους στο δήμο και τη ΔΕΥΑΛ Λέσβου ο Σταυρος Τασσος
22 Μαρτίου 2019
Γέφυρες για συνεργασίες στο δήμο Μυτιλήνης από την Εριφύλλη Χιωτέλλη
22 Μαρτίου 2019

“Γιορτές αμπελουργίας” στην Ανεμώτια

Μοιράσου το άρθρο:

Στα μυστικά της οινοποίησης και απόσταξης σκοπεύει να μας μυήσει ο σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου “ο Κάμπος”, αφού θα διοργανώσει “γιορτές αμπελουργίας” από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια στο χωριό ,με σκοπό την αναβίωση της οργανικής σχέσης του ανθρώπου με τη γη, τη φύση, την κουλτούρα και το τοπίο.

Η Αίτηση Στήριξης που υπέβαλε ο Σύλλογός  στα πλαίσια των δράσεων Δημοσίου Χαρακτήρα (19.2.4.4/ΠΠΑ 2014 – 2020) του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD Νήσου Λέσβου, κρίθηκε Παραδεκτή.

Στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης, στο σύνολο των δέκα (10) αιτήσεων στήριξης από φορείς της Λέσβου, η πρότασή  με τίτλο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ” βαθμολογήθηκε με 85,50 βαθμούς και στον τελικό πίνακα κατάταξης κατέλαβε τη δεύτερη (2η) θέση.

Η πρόταση χρηματοδότησης αφορά τη διοργάνωση για τρία (3) συνεχόμενα έτη (2019 – 2021) τεσσάρων (4) διήμερων φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που συνδέονται χρονικά και θεματικά με τη διαδικασία του τρύγου και την παρασκευή κρασιού και αποσταγμάτων μέσω της χωρικής (ερασιτεχνικής) οινοποίησης και απόσταξης αντίστοιχα.

Οι βασικοί στόχοι των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων των διήμερων Γιορτών Αμπελουργίας συνοψίζονται στα εξής:

 1. Ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς και λαογραφίας μέσα από την αναβίωση της παραδοσιακής αμπελουργίας, του τρύγου και της απόσταξης
 1. Συνειδητοποίηση ότι το αμπέλι που ζει τόσους αιώνες σε έναν τόπο δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση αυτού του τόπου (τραγούδια, γαστρονομία, σκεύη μαγειρικής κλπ.)
 1. Ανάδειξη της τοπικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης
 2. Συσπείρωση του τοπικού πληθυσμού μέσα από την ανάπτυξη πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργασίας και κοινής δράσης
 3. Αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής σε τοπικό / νησιωτικό επίπεδο μέσα από την συμμετοχή στις εκδηλώσεις του συνόλου του τοπικού πληθυσμού της Λέσβου
 4. Ανάδειξη της τοπικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης και διατήρηση των παραδόσεων, των εθίμων και της λαογραφίας της περιοχής Ανεμώτιας, της ευρύτερης περιοχής και της Λέσβου γενικότερα
 5. Βελτίωση της ποιότητας ζωής και των δυνατοτήτων ψυχαγωγίας των κατοίκων της περιοχής Ανεμώτιας και των γειτονικών ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Λέσβου

 

Το Πρόγραμμα των διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων ενδεικτικά περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 1. Εκδηλώσεις οινογνωσίας σε συνεργασία με εξειδικευμένο Οινολόγο – Σομελιέ – Οινοχόο
 2. Διαγωνισμοί κρασιού και τσίπουρου αποκλειστικά χωρικής οινοποίησης και απόσταξης
 3. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με τοπικά εδέσματα, κρασί και αποστάγματα, προϊόντα χωρικής οινοποίησης και απόσταξης
 4. Ημερίδες / ομιλίες με θέμα την παραδοσιακή αμπελουργία στην περιοχή Ανεμώτιας
 5. Θεατρικές παραστάσεις – δραματοποίηση από σκηνές του τρύγου, της χωρικής οινοποίησης και απόσταξης
 6. Αναβίωση παραδοσιακών εθίμων σχετικών με τον τρύγο
 7. Ημερίδες / ομιλίες σε σχέση με την παράδοση και την λαογραφία
 8. Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και επισκεπτών
 9. Ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου «Άμπελος & Εκκλησία»
 10. Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών με θέμα τον τρύγο την χωρική οινοποίηση και απόσταξη
 11. Ομιλία μουσικολόγου για τις μουσικές του Β. Αιγαίου και γνωριμία με τα μουσικά όργανα της Λέσβου
 12. Συναυλία με μουσική – τραγούδια και σκοπούς του Αιγαίου από παραδοσιακό συγκρότημα, με συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων

 

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Μιχαήλ Μαρμάρου “Η υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων των διήμερων Γιορτών Αμπελουργίας (2019 – 2021) δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Σύλλογο αφού χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER/CLLD ΛΕΣΒΟΥ (ενίσχυση 100%).

Η έγκριση χρηματοδότησης υλοποίησης της πρότασης του Συλλόγου μας μέσω του Προγράμματος LEADER, αποτελεί θετική πρόκληση και ευκαιρία για την ορεινή Κοινότητα Ανεμώτιας να καλλιεργήσει συνείδηση επικοινωνίας και να αναπτύξει το κοινωνικό της κεφάλαιο, μέσα από την επαναπροσέγγιση μιας χαμένης πνευματικότητας αλλά και μέσα από την αναβίωση της οργανικής σχέσης του ανθρώπου με τη γη, τη φύση, την κουλτούρα και το τοπίο.

Παράλληλα, θα αποτελέσει και άνοιγμα προς τις άλλες τοπικές κοινότητες της βορειοδυτικής Λέσβου, θα αναδείξει και θα προωθήσει την πολιτισμική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου “ο Κάμπος” εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. [ΕΤΑΛ Α.Ε.] και στον Γενικό Διευθυντή αυτής κ. Αναστάσιο Περιμένη για την συνεισφορά τους στην υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων του νησιού μας.

Επίσης, ο Σύλλογός μας ευχαριστεί θερμά την Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων «Businet Σύμβουλοι Επιχειρήσεων & Περιουσίας» και το στέλεχος αυτής κ. Ηλία Μαλαματίνα που με τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχει, μετέτρεψε την ιδέα και το όραμά μας σε υλοποιήσιμη πρόταση στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER.

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα έρχεται να μας γεμίσει αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας. Σύντομα θα δημοσιευθούν οι ημερομηνίες και τα προγράμματα των εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των “Γιορτών Αμπελουργίας” για το τρέχον έτος 2019.”

Μοιράσου το άρθρο: