Το Σαββάτο 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα προσκοπική χρονιά
12 Σεπτεμβρίου 2019
Γ.Κουμουτσάκος: «Ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό»
12 Σεπτεμβρίου 2019

“Ημέρες Μνήμης Μικρασίας 2019”

Μοιράσου το άρθρο:

Με τη συναυλία τραγουδιών της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και της μετανάστευσης» στην εσωτερική πλατεία του Άι Γιάννη του Αρμένη της Κουλμπάρας , από την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» με την καλλιτεχνική επιμέλεια του π. Στρατή Γιουσμά έκλεισαν χθες Τετάρτη το βράδυ οι πετυχημένες εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019 – 97 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε» που οργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι»,

Κι ήταν πετυχημένες οι εκδηλώσεις γιατί όπως όλοι λένε, όχι μόνο γιατί τις παρακολούθησαν πολλές εκατοντάδες πολίτες. Αλλά γιατί στο σύνολο τους ήταν πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, από αυτές που χρειάζεται ο τόπος. Αλλά και γιατί μέσω των εκδηλώσεων αναδείχθηκε ο ιστορικός, αρχιτεκτονικός και φυσικός πλούτος των γειτονιών του ιστορικού κέντρου που μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης όλης της πόλης.

Στη χθεσινή συναυλία παραβρέθηκε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Στρατής Δαγκλής. Ενώ μεταξύ των άλλων παρόντες ήταν περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ο επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής με καταγωγή από τη Σμύρνη και άλλοι. Ας σημειωθεί ότι η συναυλία έδωσε την ευκαιρία η πλατεία του ¨Αι Γιάννη του Αρμένη, μια από τις πιο όμορφες ίσως γειτονιές της πόλης να καθαρισθεί και να ευπρεπιστεί γενικότερα με τη βοήθεια των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης.

Να θυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις για την 97η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και οι οποίες έγιναν με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής περιλάμβαναν ακόμα τα παρακάτω:

– Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ιστορικό περίπατο στη γειτονιά με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη

– Το Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου ομιλία του Βλάση Αγτζίδη, δρ σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα με θέμα: «Αποτιμώντας τις ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια μετά»

– Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού «Το Αιβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» από τους Παύλο Βογιατζή, πρώην Νομάρχη και βουλευτή και Στρατή Φραντζέσκο, αρχιτέκτονα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε άγνωστο υλικό από τις επισκέψεις του Δημητρού Ψαρρού στο Αϊβαλί από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση των εκδηλώσεων και υπόσχεται ότι σύντομα θα επανέλθει. Σε όφελος της γειτονιάς και των ανθρώπων της.

Μοιράσου το άρθρο: