Εορτασμός 25ης Μαρτίου και Ευαγγελισμού από τα σπίτια μας, προτροπή Ι. Μητρόπολης Χίου
24 Μαρτίου 2020
Σε… καραντίνα και ο ρουκετοπόλεμος λόγω κορονοϊού
24 Μαρτίου 2020

“Να μείνουν οι φοιτητικές εστίες ανοιχτές”

Μοιράσου το άρθρο:

Να μείνουν οι φοιτητικές εστίες ανοιχτές και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου να φροντίσει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εστιακών φοιτητών ζητούν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης O.Δ.Π.Τ.Ε. και οιι εκλεγμένοι φοιτητές με τις πανσπουδαστικές κινήσεις συνεργασίας .

Όπως τονίζει  η ΟΠΔΕ “Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα των εστιών, αφού φοιτητές και εργαζόμενοι στις εστίες παραμένουν έκθετοι σε μια κατάσταση που διαμορφώνεται από την παγιωμένη υποχρηματοδότηση όλων των τελευταίων χρόνων και κορυφώνεται μέσα στην επιδημία, όπου δεν έχουν ληφθεί ούτε στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Τώρα έρχεται να προσθέσει κι άλλα! Αφήνει στον αέρα φοιτητές που δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. είτε εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Με σημερινή απόφαση ο Υφυπουργός εξαιρεί μόνο τους φοιτητές που λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία και αυτούς που η μένουν σε άλλη χώρα” .

Από την πλευρά τους οι φοιτητές τονίζουν  ” αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους, κλείνοντας τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια έξοδα μετακίνησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης, είτε επειδή γονείς-αδέρφια είναι ευπαθείς ομάδες και το μόνο σπίτι τους είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών και καλούν την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη χωρίς σπίτι”.

Ζητούν

·         Με ευθύνη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη χωρίς σπίτι.

·         Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·         Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

·         Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

·         Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

·         Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας για επίταξη ιδιωτικών κλινών και κλινικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να επιστρατευτούν και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να προσληφθεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

 

Μοιράσου το άρθρο: