Δράσεις του Αιγίλοπα για να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λεσβιακού ελαιολάδου
26 Ιουνίου 2019
“‘Όποιος φοβάται τους δράκους να σηκώσει το χέρι!”
26 Ιουνίου 2019

“Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, νεότερες εξελίξεις”

Μοιράσου το άρθρο:

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον πρώτο υπολογιστή της ιστορίας , τον μηχανισμό των Αντικυθήρων διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου τη Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα στα κεντρικά Λύκεια στη Μυτιλήνη με διάλεξη από τον Δρ Ξενοφώντα Μουσα καθηγητή Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως ο αρχαίος υπολογιστής , ένα επιστημονικό επίτευγμα  φτιαγμένο από χαλκό, που συνεχίζει να  συναρπάζει τους μελετητές του . Πρόκειται για ένα αστρονομικό υπολογιστικό μηχάνημα (computer), ένα αστρονομικό δηλαδή ημερολόγιο, που προσδιόριζε το χρόνο με βάση τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και τις μεταξύ τους σχέσεις, δηλαδή τις εκλείψεις και τις κινήσεις άλλων γνωστών για την εποχή πλανητών, όπως έγραψε ο Price, μελετητής των θραυσμάτων στα 1980.

Βρέθηκε το 1900 σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός «Έφηβος». Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. Ο μηχανισμός χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.

Μοιράσου το άρθρο: