Φωτογραφικός διαγωνισμός από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου
29 Μαΐου 2020
Συναντήσεις με φορείς της Λέσβου και περιοδείες σε χώρους εργασίας από τη Μαρία Κομνηνάκα
30 Μαΐου 2020

“Πολλά τα εκατομμύρια των ζημιών που άφησε πίσω της η υπόθεση ΑΕΝΑΛ”

Μοιράσου το άρθρο:

Νέα στοιχεία προέκυψαν από την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο,για την υπόθεση της ΑΕΝΑΛ. Ο επικεφαλής της παράταξης Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Νίκος Μανάβης, σε ανακοίνωσή του τονίζει “η Περιφέρεια οφείλει να αναλάβει την πληρωμή των χρεών της εταιρείας, ενώ είναι πολλά τα εκατομμύρια των ζημίων που άφησε πίσω της η υπόθεση ΑΕΝΑΛ”

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Πολλά κρίσιμα ζητήματα ανέδειξε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που αφορούσε στην ΑΕΝΑΛ (Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου). Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων Lesvoshop, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να πληρώνει τις ζημίες που προέκυψαν σαν επακόλουθο. Παρ’ ότι έχει τυπικά ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το πραγματικό ύψος των ζημίων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Στην συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 27/5 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αναδείχθηκε το γεγονός ότι έως και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια έχει πληρώσει 546.000 ευρώ για χρέη που άφησε πίσω της η ΑΕΝΑΛ, ενώ εκκρεμούν να πληρωθούν οφειλές που προσεγγίζουν τα 250.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα καμία περιφερειακή αρχή δεν έχει ασχοληθεί με τα δάνεια που είχε πάρει η ΑΕΝΑΛ από την Συνεταιριστική Τράπεζα και τα οποία ανέρχονταν στα 1,1 εκατ. ευρώ το 2012. Αν στα οφειλόμενα αυτά ποσά προστεθούν και οι τόκοι είναι βέβαιο πως οι οφειλές προς την Συνεταιριστική Τράπεζα ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες που κατέγραψε η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, το ύψος των ζημίων που άφησε η υπόθεση ΑΕΝΑΛ προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι ζημίες που άφησε πίσω της Lesvoshop A.E. (θυγατρική της ΑΕΝΑΛ). Η διαδικασία εκκαθάρισης της εν λόγω εταιρείας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Για την υπόθεση αυτήν έχουν γίνει δύο προσφυγές στην δικαιοσύνη: η πρώτη από τον τέως Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή (2010) και μια ακόμη από τον πρώην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή (όταν πήρε στα χέρια του το πόρισμα εταιρείας ελεγκτών). Ως σήμερα, οι προσφυγές αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Βάση πληροφοριών οι κλήσεις που φθάνουν σε πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ αφορούν στην έρευνα που γίνεται για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμφωνήθηκε – για δεύτερη φορά – να δηλώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου η Περιφέρεια να υποστηρίξει τα συμφέροντα της αλλά και για να ενημερωθεί λεπτομερώς- επιτέλους- για όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που αφορούν σε αυτήν την υπόθεση.

Η υπόθεση ΑΕΝΑΛ-Lesvoshop δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας του πως λειτουργεί ο Καπιταλισμός. Επιχειρηματίες, πολιτικό σύστημα (κεντρικού και τοπικού κράτους) μαζί με μια νομενκλατούρα που ροκανίζει τα κοινοτικά κονδύλια σε αγαστή συνεργασία. Κι όταν τα κέρδη τελείωσαν και η κότα που έκανε τα χρυσά αβγά πέθανε, τότε ανέλαβαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διερευνήσουν… Τα χρόνια όμως πέρασαν και σιγά σιγά η υπόθεση ξεχάστηκε και μπήκε στο αρχείο χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να αποδοθούν ευθύνες.

Ως παράταξη εδώ και μια δεκαετία αγωνιζόμαστε για:

– Να πληρώσει η Περιφέρεια το δάνειο της ΑΕΝΑΛ στην Συνεταιριστική Τράπεζα έτσι ώστε να μην “φορτωθεί” και αυτό στις πλάτες των περίπου 6.000 μεριδιούχων της (μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια) που θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν πολύ σύντομα.

-Να καταβάλει η Περιφέρεια όλες τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. είτε έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές τους, είτε όχι. Ειδικά σήμερα η καταβολή αυτών των οφειλών θα έχει κι έναν επιπλέον χαρακτήρα στήριξης συνεταιρισμών και μικρών επιχειρήσεων των νησιών μας.

-Να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων της ΑΕΝΑΛ για πρόσληψη τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.”

Μοιράσου το άρθρο: