Κουβέρτες στα σχολεία διένειμε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου
12 Ιανουαρίου 2021
Πανδημία και Μεταναστευτικό στη συνάντηση Κύτελη με Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
12 Ιανουαρίου 2021

“Συμπαράταξη Πολιτών” για το προσφυγικό: Υποχρεωτική διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης αλλά όχι αναπτυξιακή επιλογή

Μοιράσου το άρθρο:

Τις θέσεις της σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά θέτει η παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, “Συμπαράταξη Πολιτών” τονίζοντας ότι το προσφυγικό εξελίχθηκε σε υποχρεωτική διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης αλλά όχι αναπτυξιακή επιλογή.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Σπιλάνης, σχετικά το θέμα αυτό τονίζει: “Για όποιους παρακολουθούν τη πορεία της οικονομίας των νησιών τις τελευταίες δεκαετίες, διαπιστώνουν ότι υπάρχει σοβαρή συρρίκνωση των παραγωγικών τομέων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μεταποίηση, τουρισμός) με αποτέλεσμα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ΠΒΑ να μειώνεται, η απόσταση από τις άλλες περιφέρειες της χώρας να αυξάνεται και το εισόδημα των νησιωτών να στηρίζεται όλο και περισσότερο σε κρατικές δαπάνες. Ταυτόχρονα οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι μηδενικές αφού η ΠΒΑ είναι η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης σε ότι αφορά τον δείκτη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Όσοι παρακολουθούν τις δημογραφικές εξελίξεις βλέπουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των ‘’ξερόβραχων’’ του Ν. Αιγαίου που αυξάνουν τον πληθυσμό τους σε αντίθεση με τα ‘’πλούσια’’ νησιά του βορά που συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά μας διαχρονικά, μιας και κάτι τέτοιο δεν ήταν στις προτεραιότητες όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου… Ποιος αλήθεια θα έρχεται να αναζητήσει νέες εμπειρίες στο νησί του Πυθαγόρα με τις 5000 φυλακισμένους στου Ζερβού ή θα αναζητά το ούζο ή το λάδι της Λέσβου που θα της θυμίζει τη χωματερή των 5000 ψυχών; .. Οι πολίτες των νησιών απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τη δημιουργία μόνιμων φυλακών στα νησιά μας. Οι προσωρινές δομές που υπάρχουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με ανθρώπινες συνθήκες ως κέντρα διαχείρισης όσων φτάνουν και όχι ως κέντρα παραμονής. Η αποσυμφόρηση που η Κυβέρνηση υπόσχεται κάθε λίγο και λιγάκι αλλά δεν την υλοποιεί, παρά τις μηδενικές ροές εξ αιτίας της πανδημίας, των αποτροπών και των επαναπροωθήσεων, πρέπει να υλοποιηθεί τώρα ώστε να πάψουν να υπάρχουν οι δομές της ντροπής στο Μαυροβούνι, στο Βαθύ, στη Βιάλ.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά από όλους τους αυτοδιοικητικούς να απαιτήσουν να υλοποιηθούν όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά στους πολίτες: αποσυμφόρηση των νησιών και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά από όλους τους αυτοδιοικητικούς, από την επιχειρηματική κοινότητα, από την επιστημονική κοινότητα, από τη κοινωνία των πολιτών και ειδικά τους νέους να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι για να σχεδιάσουμε με όραμα το αύριο των νησιών μας και να ζητήσουμε να πάρουμε το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων που μας αναλογεί όχι για να χτίσουμε φυλακές, αλλά το μέλλον μας “.

 

Μοιράσου το άρθρο: