«Ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και επιστροφών μέσω της ενίσχυσης του Μητρώου Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου»
20 Φεβρουαρίου 2020
Συνάντηση Γιάννη Μπουρνού με την ΟΛΣΑ
20 Φεβρουαρίου 2020

Το ΚΚΕ για μεταναστευτικό, εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων και λειτουργία δικαστηρίων

Μοιράσου το άρθρο:

“Την απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ στα ελληνικά νησιά” ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της κατά τη συζήτηση με τον επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη «Στρατηγική της ΕΕ για την ολοκλήρωση της ένωσης ασφάλειας: Αντιμετώπιση παραδοσιακών και σύγχρονων απειλών».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του τόνισε τα παρακάτω:

«Πρέπει να απαντήσετε αν θεωρείτε ότι εμπλέκονται στην “ασφάλεια συνόρων” οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Η ΕΕ σε αυτό το ερώτημα “απαντά” με την επικίνδυνη αναβάθμιση της FRONTEX με 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα στην Ελλάδα, με την απαράδεκτη κατάσταση με τα λεγόμενα πλωτά φράγματα που στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα ελληνικά νησιά, που θα οδηγήσουν σε νέες πολύνεκρες τραγωδίες. Προωθούνται, επίσης, τα απαράδεκτα κλειστά κέντρα-φυλακές. Πρόκειται για μια πολιτική άγριας καταστολής που αξιοποιεί και η ακροδεξιά και που συνοδεύεται με την αναβάθμιση της παλιότερης ευρωενωσιακής αποστολής “Σοφία” στη Λιβύη. Σε αυτή σπεύδει να συμμετάσχει η ελληνική κυβέρνηση που επιδεινώνει περαιτέρω την εκρηκτική κατάσταση στη Λιβύη στο όνομα της “ασφάλειας συνόρων” από τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, που αποτελούν θύματα των πολέμων που διεξάγουν η ΕΕ και οι σύμμαχοί της.

Πώς τοποθετείστε, λοιπόν, απέναντι στο γεγονός ότι με δικές σας τεράστιες ευθύνες και των ελληνικών κυβερνήσεων εγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά με τον κανονισμό του Δουβλίνου και με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;

Μόνος δρόμος είναι να κλείσουν τα hot spots, να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, ενάντια στην ενίσχυση των απελάσεων οι πρόσφυγες και μετανάστες να πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Παράλληλα, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Νομού Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα για τις συμβασιούχες εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων που είναι σήμερα περίπου οκτώμισι χιλιάδες. Στην ερώτηση αναφέρουν: “Για χρόνια βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, με το άθλιο εργασιακό καθεστώς της εργολαβίας και η ανανέωση των συμβάσεων τους είναι, τα τελευταία χρονιά, στη διάθεση των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Πληρώνονται ψίχουλα και στους περισσότερους Δήμους με καθυστέρηση μηνών και ανάλογα με το ρυθμό καταβολής της δόσης από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Αυτό το προσωπικό, γυναίκες στην συντριπτική πλειοψηφία τους, με 12 και 15 χρόνια δουλειάς στα σχολεία στις περισσότερες των περιπτώσεων, σηκώνουν στους ώμους τους τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων μια και το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων παραμένει διαχρονικά λειψό και σε ένα μεγάλο μέρος του έχει πια συνταξιοδοτηθεί.

Το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων έχει επιδεινωθεί και απαιτεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που συνεπικουρεί τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας καθόλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και δεν αφορά άπλα την καθαριότητα των αιθουσών με το πέρας της. Μια ανάγκη που ειδικά για τα Νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χωράς είναι αδήριτη για την υγιεινή των παιδιών και που δυστυχώς οι κυβερνήσεις κωφεύουν διαχρονικά στην κάλυψη της.

Όμως σήμερα οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία είναι ορατό να οδηγηθούν σε ακόμη πιο επικίνδυνους δρόμους αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα και αφήσει τα πράγματα να εξελιχτούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες τον Ιούνιο 2020 θα οδηγηθούν σε απόλυση, αφού είναι γνωστό ότι η όποια δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων τους -με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο (Άρθρο 115 του ν 4547/2018) λήγει. Μια ορατή εξέλιξη που πολλαπλασιάζει τα επικίνδυνα αδιέξοδα στην υγιεινή των σχολείων με γνωστή την λειψή χρηματοδότηση των δήμων για αυτή την ευθύνη που τους έχει ανατεθεί, με γνωστό το περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει για τις προσλήψεις αυτού του προσωπικού στους δήμους και με ανύπαρκτο – σε αυτή την φάση – χρονικό ορίζοντα, για τους Δήμους, να κινήσουν τις διαδικασίες με αποτέλεσμα για την όποια πρόσληψη προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να λύσουν αυτό το καίριο ζήτημα άμεσα και να δώσουν επιτέλους οριστική λύση με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία. Κάθε κυβερνητική ολιγωρία θα σημαίνει και την υπογραφή της να απολυθούν χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία και τη βούληση της η καθαριότητα των σχολείων να παραδοθεί σε εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός και η Κυβέρνηση,

· Αν θα επιμείνουν στην εφαρμογή του απαράδεκτου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που τους παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ορατό το ενδεχόμενο, την νέα σχολική χρονιά, να μπούνε οι εργολάβοι καθαριότητας στα σχολεία ή θα προχωρήσουν επιτέλους στη μονιμοποίηση των ήδη υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών που για χρόνια κρατιούνται σε ομηρία και πληρώνονται με τα ψίχουλα της εργολαβίας της αίθουσας.

· Αν θα ενισχύσουν περαιτέρω με την αναγκαία χρηματοδότηση τους δήμους, ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και τη διασφάλιση με σύγχρονους όρους της υγιεινής παιδιών και εκπαιδευτικών.”

Τέλος, οι βουλευτές Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω, Συντυχάκης Μανώλης, κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ τις αποφάσεις του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων του Νομού Λέσβου, με τις οποίες αιτούνται την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστηρίων της Λέσβου, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων για ζητήματα που αντιμετωπίζουν πανελλαδικά οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας.

Μοιράσου το άρθρο: