Η “Πυξίδα” για τους 16 νεοαφιχθέντες σε καραντίνα στο λιμάνι Μυτιλήνης
26 Μαΐου 2020
Ερώτηση ΚΚΕ για τον Βασίλη Δημάκη
26 Μαΐου 2020

Το ούζο κατακτά τις αγορές της Ευρώπης-Μεγάλες οι εξαγωγές από τη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

Σημαντική θέση κατέχει το ούζο της Λέσβου στο χώρο των εξαγωγών για τα Ελληνικά αλκοολούχα ποτά, όπου το 2019 καταγράφηκε αύξηση κατά 0,72% (σε αξία) και κατά 4,30% (σε ποσότητα), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, αποτελεί το ούζο, καθώς, για το 2019, καταλαμβάνει, το 68% (σε όγκο) του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων. Το ούζο, λόγω της υψηλής ποιότητάς του, φαίνεται να έχει καθιερωθεί ακόμα και σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και μπορεί να ανταγωνίζεται επάξια αλκοολούχα, που προέρχονται από χώρες με παράδοση στις εξαγωγές τοπικών αλκοολούχων όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία κ.λπ.

Στη Λέσβο από τις 16 ενεργές ποτοποιίες, οι 8 που κάνουν εξαγωγές στο εξωτερικό διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 25% των εξαγωγών προέρχεται από τις ποτοποιίες του νησιού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλουν οι ποτοποιοί του νησιού  «Είναι μια κοινή προσπάθεια από όλους μας και μέσω του συνδέσμου με την παρουσία μας στις εκθέσεις του εξωτερικού και στις επαφές που έχουμε με μεγάλες εταιρίες για την προώθησή του στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας και γοητεύονται από το ούζο, ενώ υπάρχει και ο ελληνισμός του εξωτερικού που το υποστηρίζει πολύ».

Για την φετινή χρονιά, ο κ. Σπέντζας τόνισε «παρόλο που υπάρχει μεγάλη πτώση γύρω στο 60%, λόγω της καραντίνας, οι εξαγωγές κράτησαν ένα μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης και δεν ήταν καθηλωτική. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί ο ιός και κατά συνέπεια η κινητικότητα του κόσμου».

Μοιράσου το άρθρο: