Εκπαιδευτικές δράσεις: «Απολιθωμένα και Σύγχρονα φυτά της Λέσβου»
14 Σεπτεμβρίου 2020
Ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μυτιλήνης
14 Σεπτεμβρίου 2020

Βόρειο Αιγαίο: Αντισταθμιστικά και έκτακτες επιχορηγήσεις 15, 5 εκ. ευρώ στους Δήμους

Σομαλοί πρόσφυγες που μόλις έφθασαν στη Λέσβο και μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές έξω από το ΚΥΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Αποζημιώσεις για τους κατοίκους και τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου ύψους 750.000 ευρώ εκταμιεύτηκαν για να δοθούν μέσω των Δήμων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες τους εξαιτίας του προσφυγικού.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδονται ανταποδοτικά τέλη 2.607.106 ευρώ συνολικά στους Δήμους, που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους, για το β’ τρίμηνο του 2020. Οι εν λόγω Δήμοι, έχουν ήδη χορηγηθεί 12.269.602 ευρώ για το 2019 και το α’ τρίμηνο του 2020.

Η έκτακτη επιχορήγηση 750.000 ευρώ για το 2019 αποδίδεται ως αποζημίωση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους ή στην περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Οι δήμοι που θα λάβουν την έκτακτη επιχορήγηση είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Δήμος Χίου και οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Στην σχετική ΚΥΑ καθορίζονται αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάλυψη αποζημιώσεων.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Συνεχίζουμε την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο, τέλη που θεσμοθετήσαμε το 2020. Επίσης καταβάλουμε στους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κονδύλια για την πληρωμή αποζημιώσεων και προς τους κατοίκους και προς τους Δήμους για ζημιές του 2019. Συστηματικά εργαζόμαστε για την μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Μοιράσου το άρθρο: