Συναυλία αλληλεγγύης στη Σκάλα Καλλονής
12 Αυγούστου 2018
Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
12 Αυγούστου 2018

Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις η 2η έκθεση των τοπικών προϊόντων

Μοιράσου το άρθρο:

Λάδι, κρασί, μπύρα, μέλι, μαρμελάδες, φυσικά καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο, τυριά και προϊόντα γάλακτος ήταν μερικά από τα τοπικά προϊόντα  που φιλοξενήθηκαν στα 32 περίπτερα της έκθεσης « Ο Τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα» που διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά  η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και το Επιμελητήριο Σάμου. Μια τριήμερη διοργάνωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ντόπιων και επισκεπτών από όλο το νησί.

Την πρώτη ημέρα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης  η   Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία παρακολούθησε τις δύο πρώτες ημέρες της έκθεσης,  συνοδευόμενη από τους αντιπεριφερειάρχες Νίκο Κατρακάζο και Γιώργο Κυριαζή  περιηγήθηκε σε όλα τα περίπτερα δοκιμάζοντας  ότι της προσέφεραν  επαινώντας την προσπάθεια που γίνεται από τους ντόπιους παραγωγούς  δήλωσε ότι  η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα.

«Η επικοινωνία μας εδώ σήμερα, η συνάντηση, η έκθεση, η παρουσίαση των προϊόντων μας, είναι μία από τις πολλές πράξεις για την πολύπλευρη ανάδειξη της αξίας τους.

Τα προϊόντα μας, με την ποιότητά τους, την ποικιλία τους, τη μεγάλη διατροφική τους αξία, παρέχονται σε όλους, προσφέρονται όμως ιδιαίτερα ως αγαθό μοναδικό, ως αποκάλυψη της ιδιαιτερότητας του τόπου μας στον ξένο επισκέπτη, που αν και περαστικός, μέσα από το πέρασμά του αυτό δένεται με τη φύση, την παράδοση, τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Δένεται δηλαδή με τον τόπο και τους ανθρώπους του» δήλωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η κ.Καλογήρου.

Τα τοπικά προϊόντα που παράγονται σε μια γη ιδιαίτερης ομορφιάς, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλους, είναι μια δημιουργία των ανθρώπων του τόπου μας που προσθέτουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των νησιών μας και πολλαπλασιάζουν τις τουριστικές δυνατότητές τους.

Έτσι, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για τη σημερινή ημέρα, διότι με τον τρόπο της μιλάει γι’ αυτό που είμαστε, γι’ αυτά που δημιουργούμε για τα πολλά και άλλα περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Τα τοπικά προϊόντα μας θα είναι πάντα ένα στήριγμα για τον τουρισμό μας, και εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα εξαντλούμε πάντα τις δυνατότητές μας για τη στήριξη και των παραγωγών μας και του τουρισμού μας και του τόπου μας συνολικά”.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η αναπαράσταση του πατήματος των σταφυλιών στο 25 τ.μ. πατητήρι που στήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο  και η παρασκευή της πατροπαράδοτης μουσταλευριάς, από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Βαθέος Καπετάν Λαχανάς και του χορευτικού ομίλου ΧΟΡ.Ο.Σ.

Στη συνέχεια οι δύο  προσκεκλημένοι της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, μαγείρεψαν μπροστά στο κοινό που είχε κατακλύσει από νωρίς τον χώρο της κεντρικής σκηνής των δρώμενων.

Η δεύτερη μέρα  ξεκίνησε με την επίδειξη του τρύγου του μελιού από τους ανθρώπους του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου στο παρακείμενο περίπτερο, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου και γεύτηκαν το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ και ακολούθως ο master chef  2017 Λάμπρος Βακιάρος ανέβηκε στη σκηνή και στον γνώριμο γιαυτόν χώρο της πρόχειρης κουζίνας που είχε στηθεί  έφτιαξε το πρώτο Σαμιώτικο πρωινό, δίνοντας το έναυσμα για πολλές-πολλές εμπνεύσεις  στην συνέχεια.

Λίγο νωρίτερα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που  ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης, ετοίμασε με επαγγελματισμό και έμπνευση  για την νέα πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας και του Επιμελητηρίου, το «Σαμιώτικο πρωινό”, που στοχεύει  να αντικαταστήσει στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού και ολόκληρης της τα τετριμμένα  που εδώ και δεκαετίες ισχύουν. Ένα ντοκιμαντέρ με πλάνα επίγεια και εναέρια από τις μοναδικές ομορφιές του νησιού μας και τον πρωταγωνιστή να μαζεύει τα μοναδικά προϊόντα για την νέα πρόταση.

Η τρίτη και τελευταία βραδιά ήταν  αφιερωμένη στην Σαμιώτικη κολοκύθα και τα εξ αυτής παρασκευαζόμενα καταπληκτικά μπουρέκια.  Ενώ στο τέλος της διοργάνωσης  πραγματοποιήθηκε  διαγωνισμός της μεγαλύτερης κολοκύθας  που οι ντόπιοι παραγωγοί είχαν φέρει.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το καλοκαίρι του 2019 σε μια διοργάνωση που έχει γίνει πλέον θεσμός  και φιλοδοξεί να προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους παραγωγούς που θα εκθέτουν τα προϊόντα  τους και κυρίως περισσότερους επισκέπτες που θα τα γεύονται.

Μοιράσου το άρθρο: