114 ΜΚΟ στη Λέσβο από το 2016: Η απάντηση του υπ. Ναυτιλίας στον Χ. Αθανασίου
17 Μαΐου 2018
Μαγειρεύουν για τα παιδιά της Σάμου
18 Μαΐου 2018

Εκφράζει την ανησυχία των Σαμιωτών για τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα

Μοιράσου το άρθρο:

Επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέστειλε  ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος εκφράζοντας από την πλευρά του δήμου το αίσθημα βαθύτατης ανησυχίας και αβεβαιότητας που διακατέχει τους κατοίκους της Σάμου λόγω της αναμονής των εξελίξεων που έχουν προκύψει στην ακτοπλοΐα. Ακόμη ζητά  την διασφάλιση τακτικής/συχνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νομού Σάμου, τόσο με τον Πειραιά όσο και με την Βόρεια Ελλάδα, (Θεσσαλονίκη, Καβάλα), καθώς και με τα άλλα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει :

“Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω και από την πλευρά του Δήμου Σάμου για το αίσθημα βαθύτατης ανησυχίας και αβεβαιότητας που διακατέχει τους κατοίκους της Σάμου εν αναμονή των εξελίξεων που έχουν προκύψει στον κλάδο της ακτοπλοΐας.
Ειδικότερα, αναφέρομαι στην έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica Group και στην απόφαση της Blue Star Ferries να μην δρομολογήσει πλοίο της προς το νομό Σάμου για τους θερινούς μήνες.
Η αβεβαιότητα που ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της νησιωτικής χώρας, και μάλιστα κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, μόνο αρνητικό πρόσημο μπορεί να έχει για την καθημερινή ζωή των νησιωτών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την τοπική οικονομία. Οι ακρίτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έχοντας να αντιμετωπίσουν το δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και τα αυτονόητα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή καθαυτή τη νησιωτική τους υπόσταση και την απομακρυσμένη, συνοριακή γεωγραφική τους θέση θα πρέπει να έχουν την Πολιτεία αρωγό και όχι αντίπαλο.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε, αναγκαία την διασφάλιση τακτικής/συχνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νομού Σάμου, τόσο με τον Πειραιά όσο και με την Βόρεια Ελλάδα, (Θεσσαλονίκη, Καβάλα), καθώς και με τα άλλα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
Η απρόσκοπτη και ασφαλής ακτοπλοϊκή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την η ηπειρωτική χώρα, όπως και τα όποια άλλα μέτρα, (η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κ.ά.), δεν αποτελούν κάποιου είδους προνόμια, αλλά αντισταθμιστικές, για τη νησιωτικότητα, ρυθμίσεις που συνιστούν κοινή πρακτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι κεκτημένα που είναι αδιανόητο να μην ισχύουν για την κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης”.

Μοιράσου το άρθρο: