3 ανήλικοι Μυτιληνιοί οι δράστες των φθορών στις προτομές
12 Σεπτεμβρίου 2018
Ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης της Πλατείας Πυθαγόρα
13 Σεπτεμβρίου 2018

Επιταχύνονται οι εργασίες επιχωμάτωσης του ΧΥΤΑ Σάμου

Μοιράσου το άρθρο:

Επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της έκτακτης  σύσκεψης του ΣΟΟΠ οι αρμόδιοι να ενημερωθούν από τους τρείς Αντιδημάρχους του Δήμου Σάμου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τους αντιδημάρχους  Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου, Χριστόδουλο Σεβαστάκη, Βασίλη  Βαλκαμλή , η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται και στο συγκεκριμένο χώρο δουλεύουν  από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φώς της ημέρας 1 λαστιχοφόρος φορτωτής 2 ερπυστριοφόροι προωθητές γαιών, 1 JCB , 1 φορτωτής ερπυστριοφόρος, 3 φορτηγά, 3 μισθωμένα  από τον Δήμο Σάμου φορτηγά,τα οποία καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για τη χωματοκάλυψη.

«Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική όμως οι συντονισμένες ενέργειες και η σωστή αξιοποίηση  των οχημάτων βοηθούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση» δήλωσαν χαρακτηριστικά και αναφέρθηκαν  στην σημαντική συμβολή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την παραχώρηση:

  • 1 λαστιχοφόρου φορτωτή,
  • 2 μισθωμένων φορτηγών
  • 1 μισθωμένου λαστιχοφόρου φορτωτή.

Τα οχήματα και οι αρμόδιοι τεχνικοί θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών.

Επίσης τονίσθηκε από τους φορείς στο χώρο του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να γίνει ένας εκ νέου σχεδιασμός για το χώρο, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί  καθώς μόνο ο ΧΥΤΑ της Ανατολικής Σάμου λειτουργεί μετά την κατάρρευση αυτού της Δυτικής και δεδομένου του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που υπάρχουν λόγω των χιλιάδων μεταναστών που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ. Εκτιμήθηκε ότι με τις εργασίες επιχωμάτωσης που γίνονται, τα αδρανή υλικά που σιγοκαίουν, άμεσα θα έχουν σκεπαστεί και θα σταματήσει η έκκληση αερίων που  επιβαρύνει την ατμόσφαιρα .

Στο χώρο του ΧΥΤΑ βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κυριαζής, οι τρείς Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σάμου, κ.κ., ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς, Αξιωματικός σύνδεσμος της 79 ΑΔΤΕ , ο κ. Γιώργος Στάντζος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο κ. Αλέξανδρος Τατούρης, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σάμου.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κατρακάζος από το χώρο του ΧΥΤΑ δήλωσε:

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ήρθαμε επί τόπου να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση στο χώρο του ΧΥΤΑ Σάμου όπου υπάρχει το πρόβλημα της συνέχισης της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο. Έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για τις δυνάμεις, για τα μηχανήματα που ενεργούν. Θεωρώ ότι πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί, πρέπει να έχουμε ακόμα πιο μεγάλη προσπάθεια, όμως είμαστε σ’ ένα καλό δρόμο».

Το θέμα του ΧΥΤΑ και όταν με το καλό τελειώσει η δύσκολη αυτή κατάσταση, θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι από τους αρμόδιους και να παρθούν γενναίες αποφάσεις και μέτρα. Προτάσεις από ανθρώπους και επιστήμονες που έχουν σχέση με το αντικείμενο, σοβαρές μελέτες και απ’ ευθείας υποβολή στην ΕΕ, που τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα περιβαλλοντιος».

Μοιράσου το άρθρο: