Αποσυμφόρηση και αποχετευτικό Μόριας στη συνάντηση Δ. Βίτσα με Γ. Πάλλη και Γ. Μπαλπακάκη
14 Ιουνίου 2018
Πράσινη Πολιτιστική διαδρομή στη δυτική Λέσβο
15 Ιουνίου 2018

“Κάλιο αργά παρά ποτέ”

Μοιράσου το άρθρο:

Έστω και με ρυθμούς χελώνας κινήθηκαν οι διαδικασίες και πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις. Το Νοσοκομείο Σάμου ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ύστερα από έλεγχο όλων των ύποπτων και σποραδικών κρουσμάτων φυματίωσης που υπήρξαν στο νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει :

 

“Μετά από επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της διοίκησης του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 08-06-2018 σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να αξιολογηθεί η κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στη Σάμο, μετά τη διάγνωση σποραδικών κρουσμάτων φυματίωσης σε αιτούντες άσυλο και την εισαγωγή στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού περιστατικών με πιθανή φυματίωση.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, μετέβη στο νησί τριμελές εξειδικευμένο ιατρικό κλιμάκιο, το οποίο παρέμεινε την Τρίτη 12-06-2018 και την Τετάρτη 13-06-2018.
Εξετάστηκαν ενδελεχώς, σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, όλα τα ύποπτα περιστατικά και διαπιστώθηκε ότι, από τα δεκαεπτά (17), τα δύο (2) πάσχουν από φυματίωση και άλλα δύο (2) από πνευμονία, καθώς και ένα (1) από μη πνευμονολογικό νόσημα, τα οποία παραμένουν νοσηλευόμενα υπό φαρμακευτική αγωγή, ενώ τα δώδεκα (12), δεν πάσχουν από φυματίωση και εξήλθαν του Νοσοκομείου.
Ταυτόχρονα έφτασε στη Σάμο και εγκαταστάθηκε στο ΚΥΤ, φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, με το οποίο θα εξεταστούν οι διαμένοντες εκεί, αρχής γενομένης από τους προερχόμενους από χώρες με υψηλά ποσοστά φυματίωσης.
Επειδή διαδίδονται συστηματικά από ανεύθυνους και κακοήθεις κύκλους, με ιδιοτελή κίνητρα, τερατώδεις φήμες, οι οποίες προκαλούν πανικό και απειλούν να καταστρέψουν την τοπική οικονομία, απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν το ιατρικό απόρρητο και την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Το Νοσοκομείο ενημερώνει, έγκυρα και στον κατάλληλο χρόνο, την κοινή γνώμη και βρίσκεται στη διάθεση των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι θα ήταν σκόπιμο να ενημερώνονται από τον αρμόδιο φορέα και μετά να προβαίνουν σε δημόσιες ανακοινώσεις, δυστυχώς, ατυχείς.
Με την ευκαιρία, διευκρινίζουμε ότι το Νοσοκομείο δεν έχει αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), το οποίο διοικητικά ανήκει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη δε παροχή ιατρικών υπηρεσιών έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του προγράμματος «philos». Επίσης, δεν έχει δικαιοδοσία σε θέματα δημόσιας υγείας στην κοινότητα, αρμοδιότητα η οποία ανήκει στην αντίστοιχη διεύθυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Διαχειριζόμενοι εδώ και ένα μήνα μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία τώρα φαίνεται να ξεκαθαρίζει, η διοίκηση του Νοσοκομείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια και να συγχαρεί όλους όσοι από το προσωπικό του, αφιερώθηκαν αγόγγυστα με αυτοθυσία, επιμονή, μεθοδικότητα, επιστημονική επάρκεια και αποτελεσματικότητα, στον στόχο της διασφάλισης της υγείας και της αξιοπρέπειας ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού.

Μοιράσου το άρθρο: