Αντιφασιστική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη- 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα
16 Σεπτεμβρίου 2018
Με εξώδικο και αναφορά ζητούν λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου εργαζόμενοι και γιατροί
17 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Σάμο

Μοιράσου το άρθρο:

Με εθελοντικό  καθαρισμό του  Βυθού στο Κοκκάρι από τους δύτες της Εθελοντικής Ομάδας «SOS Κοκκαρίου» ξεκίνησε  η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας  η οποία θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου .

Την Κυριακή   δεκάδες μικροί ποδηλάτες  κατέλεισαν την Πλατεία Δημαρχείου και αφού  έκαναν τη βόλτα τους  γεύτηκαν ένα  υγιεινό σαμιώτικο πρωινό  με  φρέσκο χυμό πορτοκάλι, τηγανίτες, κουλουράκια, ψωμί με μέλι και άλλα..  Στην συνέχεια ενημερώθηκαν από δύο μεγάλους ποδηλάτες για τα μυστικά της ποδηλασίας, πώς αυτή γίνεται με ασφάλεια και ανθεκτικότητα  ενώ  υπέβαλαν ερωτήσεις και απορίες στους μεγάλους για διάφορα που αφορούν την ποδηλασία. Στη συνέχεια παιδιά και μεγάλοι, παρακολούθησαν στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου ένα power-point με τις επιδόσεις διάσημων ποδηλατών που έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο με ποδήλατο, προκειμένου να διευρύνουν τον γνωστικό τους ορίζοντα για τις δυνατότητες του ποδηλάτου σαν μέσου άθλησης.

Επίσης  το πρωί της Κυριακής  τα μέλη του Πολιτιστικού  Συλλόγου Καπετάν Λαχανάς  ξενάγησαν μικρούς και μεγάλους  στον όμορφο οικισμό του Άνω Βαθέος στο πλαίσιο της δράσης  «Περπατώ και μαθαίνω την πόλη μου»..

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ένωση Μικρασιατών Σάμου πραγματοποίησε ξενάγηση στην περιοχή «Προσφυγικά» και στην ιστορία της.

Εξάλλου στην Πλατεία Πρώην Δημαρχείου  στο Πυθαγόρειο παρουσιάστηκε το έργο  «Ο Καραγκιόζης οργανώνει ημέρα ποδηλατάδας»,  ένα πρωτότυπο έργο για Καραγκιόζη που έγραψε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας η Έφη Μόρφου. Στους ρόλους του έργου μια όμορφη παρέα μικρών και μεγάλων ξενάγησαν  με ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο στον κόσμο του ποδηλάτου μέσα από το θέατρο σκιών!!!

Οι δράσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα στο Βαθύ, το Πυθαγόρειο και το Καρλόβασι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων:

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09.00-13.00: Βιωματικό Πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για μαθητές δημοτικού: Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας μαθαίνει τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη από την χρήση ποδηλάτου. Τα παιδιά (μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων) μαθαίνουν για μια σειρά παράγοντες που σχετίζονται με το ποδήλατο (π.χ. σωστό μέγεθος ποδηλάτου, κράνος, ανακλαστικά, φώτα κ.ά.), για την διασφάλιση της ασφάλειάς τους. Επίσης βελτιώνουν τις γνώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση του ποδηλάτου είτε για διασκέδαση είτε ως μέσο μετακίνησης. Παράγοντες όπως: ισορροπία, απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, απότομο φρενάρισμα, θέση στο οδόστρωμα κ.ά. Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδραστικά  εκπαιδευτικά παιχνίδια με τον εκπαιδευτή του Ι.Ο.ΑΣ, συζητούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα για τα θέματα ασφαλείας που αφορούν το ποδήλατο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου στην Πλατεία Πυθαγόρα.

 

18.00: «Ποδόσφαιρο όπως παλιά» στην παραλιακή της πόλης με ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Η παραλιακή θα παραμείνει κλειστή από τις 18.00 έως τις 19.30.

 

ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09.00-13.00: Βιωματικό Πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για μαθητές δημοτικού: Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου στην Πλατεία Πυθαγόρα.

 

18.00:  Επίδειξη αθλητών με τη συμβολή προπονητών της ομάδας στίβου της «Αναγέννησης» στην παραλιακή οδό της πόλης – Προκαταρκτικές ασκήσεις για προετοιμασία αερόβιας ικανότητας (πεζοπορία, ελεύθερο τρέξιμο). Επίδειξη προγράμματος Kids Athletic (Ασκήσεις διάγνωσης αθλητικών ικανοτήτων – εύρεση ταλέντων).

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

09.00-13.00: Βιωματικό Πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για μαθητές δημοτικού: Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας μαθαίνει τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη από την χρήση ποδηλάτου. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου στην Πλατεία Πυθαγόρα.

Η Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί πανευρωπαϊκά ως ημέρα οδικής ασφάλειας γι` αυτό και η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στους κανόνες πρόληψης και την κυκλοφοριακή αγωγή και θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις.

 

18.30 στην παραλιακή της πόλης

 • Κατασκευή μεγάλου παζλ με ποδήλατο από μικρά παιδιά
 • Οδηγώ με ασφάλεια: Διανομή πληροφοριακού υλικού από τους αξιωματικούς της Τροχαίας Σάμου.

 

ΣΕΟ Τ.Τ. Βαθέος Σάμου με τις εξής δράσεις

 • Μετακινούμαι – συνδυάζω: Βαδίζω με διάφορους τρόπους
 • Προσομοίωση – γραμμή τυφλότητας: «Μπαίνω στη θέση σου και σε καταλαβαίνω».
 • Διανομή φυλλαδίων για το αλκοόλ
 • Δημοσιοποίηση στοιχείων οδικών ατυχημάτων στο νησί της Σάμου. Η ζωή  μας είναι πολύτιμη, την προστατεύουμε. Οδηγούμε ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας.
 • Ομάδα Διάσωσης: επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με εκπαιδευτικό υλικό.
 • Παρουσίαση κανόνων ασφαλούς οδήγησης από το Vespa Club

 

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18.00: ΣΕΟ Τ.Τ. Βαθέος Σάμου:

 • Παιχνίδια επί του δρόμου βγαλμένα από παλιά
 • Κυκλοφοριακό Πάρκο στην παραλιακή
 • Διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την χρήση του ποδηλάτου.

 

19.00: «Ζωντανεύουμε ένα καμένο δέντρο». Οι φετινές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής αλλά και στο νησί μας αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο. Με την ευχή να μην ξανάθρηνήσουμε θύματα ή καμένες περιοχές, ζωντανεύουμε ένα καμένο δέντρο της Σάμου και στέλνουμε το μήνυμά μας στους πληγέντες της Αττικής. Λέμε ιστορίες όχι γύρω από τη φωτιά αλλά για την φωτιά.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Εθελοντές του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σάμου μας μιλούν για τους τρόπους προστασίας και μας δίνουν απλές οδηγίες αντιμετώπισης της φωτιάς. Δύο πυροσβεστικά οχήματα θα κάνουν συμβολική ρίψη νερού!

Από τον κ. Γιακουμή Αμυρσώνη θα μοιραστούν φυτά αμπέλοψης.

Συμπάσχοντας με τον συνάνθρωπό μας σε ανάγκη, φέρνουμε ένα πακέτο μακαρόνια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Κάνουμε αίτηση για κάρτες δημοτικών ποδηλάτων – διανομή φυλλαδίου με τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας.

Τέλος μαθαίνουμε για την ανακύκλωση και κάνουμε αιτήσεις για την χρήση των ποδηλάτων της δημοτικής συγκοινωνίας.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18:30

 

 • Υπαίθρια Επίδειξη «Κick Boxing» Αθλητικός Σύλλογος «ΑΛΚΙΜΟΣ Σάμου», επί του πεζοδρόμου της παραλιακής.
 • Υπαίθρια Επίδειξη TAE KWON DO Σύλλογος «Άγιος Ευφραίμ» Μυτιληνιών, επί του πεζοδρόμου της παραλιακής.
 • Υπαίθρια εκδήλωση ΤΑΝG SOO DO- Σχολή Μυτιληνιών Σάμου

 

Από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν στο Πυθαγόρειο Σάμου οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες «Γιόραν Σιλντ». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Φιλανδό, φιλέλληνα συγγραφέα και ιστιοπλόο που έζησε και αγάπησε τα ελληνικά νησιά. Ο αγώνας γίνεται υπό την αιγίδα της φιλανδικής πρεσβείας, του υπουργείου πολιτισμού, της φιλανδικής ομοσπονδίας και της κρατικής τηλεόρασης ενώ συνδιοργανωτής είναι ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου. Σε αυτόν μετέχουν 25 σκάφη. Ο αγώνας εντάσσεται και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας!

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10.00:

 • Ξενάγηση στην πόλη για τα ΚΑΠΗ με ειδικό δρομολόγιο της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Σημείο συνάντησης: ΞΕΝΙΑ
 • Έκπτωση δρομολογίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Το δρομολόγιο στις 11.00 προς Πυθαγόρειο – Χώρα – Μυτιληνιούς και επιστροφή στη Σάμο για συμβολικούς λόγους θα γίνει με έκπτωση 30%. KTEΛ ΣΑΜΟΥ Α.Ε.
 • Δωρεάν κάρτα καυσαερίων από το ΚΤΕΟ Σάμου ΕΠΕ

 

Το απόγευμα:

18:00

 • Ποδηλατάδες για παιδιά και ενηλίκους
 • Αγώνας χρονομέτρησης για ενηλίκους. Διαδρομή: Πλατεία Πυθαγόρα, Κόμβος Ένωσης, Κόμβος Μαλαγαρίου, αναστροφή και επιστροφή.

18:00 – 20:00

 • Έκθεση vespa στην πλατεία Πυθαγόρα
 • Κλείσιμο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με το Χορευτικό του «Καπετάν Λαχανά»

 

ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

18.00: Στο χώρο παρκινγκ στο κέντρο Υγείας, το ΣΕΟ Τ.Τ. Καρλοβάσου θα τοποθετήσει πινακίδες σήμανσης. «Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να πάτε περπατώντας σε κεντρικά σημεία της πόλης και πόσες θερμίδες θα καταναλώσετε». Στις 19.00 το ΣΕΟ θα «ζωντανέψει» ένα καμένο δέντρο στέλνοντας μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη μνήμη των νεκρών στο Μάτι της Αττικής. Παράλληλη θα διοργανώσει παιχνίδια ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για πρώτη φορά φέτος, και στα πλαίσια αδελφοποίησης του Δήμου Σάμου με τον Δήμο Κρότωνα Ιταλίας θα πραγματοποιηθούν δράσεις και στον Κρότωνα και ειδικότερα ποδηλατικοί αγώνες και αγώνες δρόμους των δημοτικών σχολείων.

 

Μοιράσου το άρθρο: