Συμμετοχή της ΕΛΜΕ Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου στην παννελαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
25 Σεπτεμβρίου 2018
Κατάληψη στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου
25 Σεπτεμβρίου 2018

Σε πραγματικές συνθήκες η άσκηση έρευνας και διάσωσης στη Σάμο

Μοιράσου το άρθρο:


Συναγερμός σήμανε στην αίθουσα του Λιμενικού Σώματος μετά την επείγουσα κλήση στον αριθμό 112  για βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση Β.Δ της Σάμου.

Ένας σκάφος ιστιοπλοϊκό με 140 επιβαίνοντες εντοπίζεται  από τα σκάφη του Λιμενικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης Συνόρων  της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Αυτοδυτών τη στιγμή κατά την οποία   πέντε άτομα έχουν πέσει στη θάλασσα . Ένα souper Puma φτάνει αμέσως στο σημείο  και περισυλλέγει τους δύο από τους τρεις ναυαγούς ενώ οι υπόλοιποι τρεις οδηγούνται  από τα πλωτά μέσα με ασφάλεια πάνω σε πλοίο της FRONTEX .

Πρόκειται για το σενάριο της άσκησης  «Ποσειδών 2018» που αφορά στην έρευνα και διάσωση και διοργανώθηκε από το αρχηγείο του Ελληνικού Σώματος , τη Ελληνικής Ακτοφυλακής    αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό FRONTEX προκειμένου οι δυνάμεις σε πραγματικές συνθήκες να συντονίσουν ακόμη καλύτερα τις επιχειρήσεις τους.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιτήρησης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανός , παρουσία και του Λιμενάρχη Σάμου  Αντιπλοίαρχου Νίκου Κωνσταντέλλη συντόνιζε από το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης « ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ» την μικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση.

Η εκπαίδευση  σε πραγματικές συνθήκες  και ο συντονισμός των εναέριων μέσων διάσωσης με τις υπόλοιπες  δυνάμεις αποτελεί το κύριο μέλημα για τα πληρώματα των ελικοπτέρων στο πλαίσιο  διαλειτουργικότητας και τυποποίησης διαδικασιών με τα μέσα της FRONTEX.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης   ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φύλαξης Συνόρων FRONTEX βοηθά στην επιτυχή έκβασή τους. Τα περιστατικά με ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα και γενικότερα στο πέρασμά τους  με δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι καθημερινά. Η υπερφόρτωση των θαλάσσιων μέσων που χρησιμοποιούν για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών οι δουλέμποροι σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμη πιο επίπονο και επικίνδυνο το έργο των δυνάμεων της έρευνας και διάσωσης .

Η άσκηση ξεκίνησε  με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού μεγάρου Σάμου με τη συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (άριστη διοργάνωση της ημερίδας υπό τον Λιμενάρχη Σάμου, Αντιπλοίαρχο Νικόλαο Κωνσταντέλλη), του FRONTEX, της Ελληνικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού (Κλιμάκιο Σάμου), του Στρατού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας ενώ παρακολούθησαν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου  του Σαμιακού Παραρτήματος της ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) καθώς και μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.

Αναπτύχθηκαν θέματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε θέματα Έρευνας & Διάσωσης, τη Διοίκηση, την Ειδική Μονάδα Έρευνας & Διάσωσης της Ελληνικής Αεροπορίας, την υποστήριξη EUROSUR (Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων) καθώς και την επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε περιπτώσεις Έρευνας & Διάσωσης.

Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γιώργος Χριστιανός τόνισε την σημασία της συγκεκριμένης άσκησης  που είχε σκοπό τον συντονισμό σε πραγματικές συνθήκες όλων των δυνάμεων που παίρνουν μέρος στην έρευνα και τη διάσωση. Στο ίδιο μήκος   και ο Λιμενάρχης Σάμου Νίκος Κωνσταντέλλης ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων κυρίως και των ντόπιων εθελοντικών ομάδων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Εθελοντών που συνδράμουν  πολλές φορές και συμβάλλουν σημαντικά στο έργο της διάσωσης.

 

Μοιράσου το άρθρο: