Ενημέρωση του Δήμου Σάμου για την προστασία της εγκατάστασης διάθεσης απορριμάτων
10 Σεπτεμβρίου 2018
ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου: “Για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την … κανονικότητα που “άργησε μια μέρα”.
10 Σεπτεμβρίου 2018

Φεστιβάλ 100 Χρόνια ΚΚΕ – 50 Χρόνια ΚΝΕ Κεντρική Εκδήλωση στη Σάμο

Μοιράσου το άρθρο:

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Σάμο, στο Καρλόβασι.                 Στον αύλειο χώρο της Πορφυριάδας σχολής στήθηκε από το πρωί ένας ζεστός χώρος χάρη στην εθελοντική προσφορά και βοήθεια των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Βαξεβάνη Κυριάκο, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις σύνθετες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και στην εντεινόμενη επίθεση της πολιτικής της κυβέρνησης στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού κι ιδιαίτερα της νεολαίας. Αποκάλυψε την προπαγάνδα της κυβέρνησης για την “μεταμνημονιακή εποχή” και το τίμημα που θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός του νησιού. Απάντησε στα επιχειρήματα και στις απατηλές υποσχέσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να εγκλωβίσουν σε παλιά και νέα ψευτοδιλήμματα, ο λαός και η νεολαία πρέπει να τους γυρίσουν τη πλάτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό αλλά και στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εξήγησε γιατί η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μονή που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και πως παρά την 100χρονη πορεία του το ΚΚΕ παραμένει το πιο νέο Κόμμα, καλώντας το κόσμο να στρατευτεί στο πλευρό του.

Στη συνέχεια μέσα από ένα μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία των ηρωικών «συρματάδων» και του κινήματος της Μέσης Ανατολής. Μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ΚΚΕ και της δράσης των κομμουνιστών μέσα στο στρατό, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αντιφασιστικού αγώνα στα ελληνικά στρατεύματα της Μέσης Ανατολής δείχνοντας απαράμιλλο ηρωισμό σε μάχες ενάντια των φασιστικών στρατευμάτων του Άξονα, όπως αυτές του Ελ Αλαμέιν το 1942. Παράλληλα, αρνούμενοι, να γίνουν στρατός πραιτοριανών για την επάνοδο της αστικής τάξης στην εξουσία στην Ελλάδα, με το τέλος του πολέμου, συγκρούστηκαν με τη βρετανική στρατιωτική διοίκηση, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Μέσα από την αφήγηση των γεγονότων και των συμπερασμάτων που βγαίνουν από το κίνημα της Μ. Ανατολής αλλά και μέσα από τα ποιήματα του Χιώτη κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ  – που  αποδίδουν μέσα από τους στίχους το στυγερό πρόσωπο του βρετανικού ιμπεριαλισμού, αλλά και των Ελλήνων αστών πολιτικών και στρατιωτικών – παρουσιάστηκε μια ζωντανή εικόνα της ηρωικής πάλης των Ελλήνων στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κυριάκος Μαυρίκης και το συγκρότημά του που με γνήσια λαϊκή μουσική, έστησαν ένα όμορφο γλέντι που με κέφι και πολύ χορό κράτησε μέχρι αργά.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής που συγκέντρωσε την προσοχή των μικρότερων και μεγαλύτερων παρευρισκόμενων, όπως και εκθέσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και για τον αντικομουνισμό στα σχολικά βιβλία”.

Μοιράσου το άρθρο: