ΠΕΝΕΝ: Ανασφάλιστο έφυγε για την Νιγηρία το “Στέλιος Κ” – Μεταξύ των ομήρων δυο Ικαριώτες (video)
2 Δεκεμβρίου 2020
Ερώτηση στη Βουλή για την ψυχιατρική κλινική του Βοστάνειου από την βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ
2 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που χαρακτηρίζει σεισμόπληκτες τις περιοχές Σάμου Ικαρίας και Χίου- Συμβουλές από τον πρώην συντονιστή της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο:

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, που οριοθετεί ως σεισμόπληκτες τις περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, που έπληξε τις περιοχές, που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε), στην οποία οι σεισμόπληκτοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών.

Για την ανακατασκευή των κτιρίων θα χορηγηθούν 1000 ευρώ ανά τ.μ. για τις κατοικίες . Με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, καθορίζονται, ως δυσπρόσιτες οι περιοχές, που βρίσκονται τα πληγέντα κτήρια, και στις οποίες ανακατασκευάζονται τα νέα κτήρια, εφόσον δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η προσκόμιση των υλικών και των μηχανημάτων για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών. Στις περιοχές αυτές δίνεται προσαύξηση 20% στις τιμές της στεγαστικής συνδρομής.

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ 

Ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ  Χριστόδουλος Σταφανάδης σημειώνει, ότι “μετά από τις συντονισμένες, συνεχείς και πιεστικές παρεμβάσεις μας, επισπεύσθηκε η δημοσίευση του ΦΕΚ 5293-1.12.2020, που οριοθετεί τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας μας, ως περιοχές, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.  Το γεγονός αυτό, όπως είναι αντιληπτό, έχει άμεσες ευνοϊκές συνέπειες στις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων.  Ευχαριστούμε θερμά τους συναρμόδιους Υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών), που υπέγραψαν, κατά απόλυτη προτεραιότητα, την απόφαση αυτή, υλοποιώντας τις άμεσες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά το σεισμό. Επίσης να ευχαριστήσουμε και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Στέλιο Κουτνατζή, που έδωσε εντολή να δημοσιευθεί το ΦΕΚ άμεσα.”

Επιπλέον ο κύριος Στεφανάδης ενημερώνει ότι ορίστηκε συντονιστής για την αποκατάσταση των ζημιών και συγκεκριμένα ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος . Όπως σημειώνει ο βουλευτής της Σάμου ” ο κ. Τριαντόπουλος είναι εξαιρετικός οικονομικός επιστημών, βαθύς γνώστης των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός στη Σάμο και διαθέτει πολύτιμη εμπειρία, αφού συντονίζει το έργο αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα. Θα παραλαμβάνει και θα επεξεργάζεται τα αιτήματα που θα υποβάλουν από κοινού η Αντιπεριφέρεια και οι δύο Δήμοι.”

 

Συμβουλές από τον πρώην συντονιστή της Λέσβου

Ο επί δύο χρόνια συντονιστής για την αποκατάσταση ζημιών από τον σεισμό της 11ης Ιουνίου στη Λέσβο Βασίλης Τεντόμας μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου καταθέτοντας την εμπειρία του από την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης για τη στεγαστική συνδρομή. Πολιτικός μηχανικός και ο ίδιος βοήθησε σεισμόπληκτους να ξεπεράσουν τον γραφειοκρατική και δαιδαλώδη διαδικασία . Συνιστά να γίνει ένα σεμινάριο στους μηχανικούς της Σάμου από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ που πρέπει να εγκατασταθούν στο νησί και δηλώνει διαθέσιμος να καταθέσει την εμπειρία του στους σεισμόπληκτους της Σάμου .

Μοιράσου το άρθρο: