Παρουσιάζουν τον απολογισμό δράσης του γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου Σάμου
14 Φεβρουαρίου 2019
Ανακοίνωση υποψηφιότητας στο ψηφοδέλτιο της Χριστιάνας Καλογήρου
16 Φεβρουαρίου 2019

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : “Αντικρίζω την ίδια εικόνα. Εικόνα εξαθλίωσης, εικόνα ντροπής.”

Μοιράσου το άρθρο:

Την  τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ Σάμου διαπίστωσε για άλλη μια φορά επισκεπτόμενος το νησί ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτής Β΄Αθηνών  της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από την Διοικήτρια του ΚΥΤ Μαρία- Δήμητρα Νιούτσικου ξεναγήθηκε στους χώρους μέσα και έξω από το κέντρο  και είδε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών,ενω ενημερώθηκε από την Διοικήτρια για διάφορα θέματα λειτουργίας του ΚΥΤ. Ζήτησε ο Τομεάρχης της ΝΔ να ενημερωθεί για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών  που διαβιούν εντός και εκτός ΚΥΤ (περίπου 4.300 άτομα). Όπως ανέφερε η κα Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου σήμερα αναχωρούν 86 άτομα με το πλοίο της γραμμής και μεταβαίνουν στην ενδοχώρα. Εκεί για πρώτη φορά εκτός από τους όρους της «ευαλωτότητας», «πρόσφυγας», αναφέρθηκε και ο όρος «καθεστώς επικουρικής προστασίας», κάτι το οποίο αιφνιδίασε  όλους τους παρευρισκόμενους   που δεν γνώριζαν τι σημαίνει ο νέος  αυτός ο όρος.

Ο κ Βαρβιτσιώτης ζήτησε να ενημερωθεί για τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Η ενημέρωση δεν ήταν αρκετή και φανερά δυσαρεστημένος εξερχόμενος του Κέντρου δήλωσε: «Για άλλη μία φορά ερχόμενος στη Σάμο, αντιμετωπίζω και αντικρίζω την ίδια εικόνα. Εικόνα εξαθλίωσης, εικόνα ντροπής. Καμία βελτίωση δεν έχει γίνει από την τελευταία επίσκεψη, που είχαμε κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Οκτώβρη. Και αυτό δείχνει τελικά ότι, ο ανθρωπισμός όσων κυβερνούν, βυθίζεται στις λάσπες, στις σκηνές και τα λύματα, στην εγκατάλειψη των Hot Spot.

Εγώ θέλω για άλλη μία φορά να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και για την υγειονομική βόμβα που υπάρχει στο Hot Spot της Σάμου. Και για τον κίνδυνο που υπάρχει για τον τοπικό πληθυσμό, μέσα από την ύπαρξη μίας παραγκούπολης στις παρυφές της πρωτεύουσας του νησιού και για την αδυναμία να λειτουργήσουν επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε τα ίδια και τα ίδια, να καταγγέλλεται η κυβέρνηση από όλους τους οργανισμούς για την αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού.

Να χάνονται δισεκατομμύρια €υρώ, ευρωπαϊκής βοήθειας σε άγνωστες επιδοτήσεις. Επιτέλους ας αναλάβουν την ευθύνη τους και αν δεν μπορούν να το λύσουν, ας φύγουν και ας έρθουμε εμείς που ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συντρίμμια που θα αφήσουν πίσω τους.

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την υπηρεσία ασύλου από τη Σάμο (σε ερώτηση πόσα άτομα εξετάζονται την ημέρα). Το γεγονός ότι και ο ίδιος ο προϊστάμενος της Σάμου, βρίσκεται στην Αθήνα και ποτέ εδώ, δείχνει και την αδυναμία να οργανώσουν σωστά την δουλειά τους”. 

Ο Τομεάρχης της Μεταναστευτικής Πολιτικής  επισκέφτηκε επίσης την Περιφερειακή Ενότητα όπου συνομίλησε με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλιγήρου, τους Αντιπεριφερειάρχες Νίκο Κατρακάζο και Γιώργο Κυριαζή  οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία των έργων στο Νομό, αλλά και το φλέγον ζήτημα της «υγειονομικής βόμβας» του ΚΥΤ Σάμου. 

Ο τελευταίος σταθμός των επισκέψεων του ήταν το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ανέφερε τα προβλήματα της καθημερινότητας της πόλης με τη συνύπαρξη του ΚΥΤ, τις επαφές που έχει κάνει με τον κ. Βίτσα και που στην ουσία δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα βελτίωσης, καθώς και άλλες δραστηριότητες του Δήμου Σάμου που βγάζουν το καλό πρόσωπο προς τα έξω.

 Καθόλη τη διάρκεια της περιοδείας του συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ  Γιάννη Μάρκου, την Πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Ανατολικής Σάμου ΜΑΡΊΑ παπαδάμ και άλλα μέλη της ΝΟΔΕ.

 

Μοιράσου το άρθρο: