Τιμούν το πολυτεχνείο
13 Νοεμβρίου 2019
Πρόκειται να δημιουργήσει αμαξοστάσιο και μικρό συνεργείο αυτοκινήτων ο Δήμος Σάμου
13 Νοεμβρίου 2019

Ο πρεσβευτής της Σάμου το Samos Grand Cru μάγεψε τους επισήμους καλεσμένους του ΠτΔ

Åðßóçìï äåßðíï ðñïò ôéìÞí ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò ËáúêÞò Äçìïêñáôßáò ôçò Êßíáò Óé Ôæéíðßíãê áðü ôïí Ðñüåäñï ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëï, ôçí ÄåõôÝñá 11 Íïåìâñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Μοιράσου το άρθρο:

Το «κρασί των ηγετών» από τη Σάμο, το Samos Grand Cru, ένα από τα πιο «κομψά» γλυκά κρασιά του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου γεύτηκε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του  επίσημου δείπνου προς τιμήν του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 Το μενού για τον υψηλό προσκεκλημένο και τη σύζυγό του, την κινεζική αντιπροσωπεία αλλά και τους Έλληνες επισήμους, περιλάμβανε:

Φιλέτο λαβράκι με πουρέ ρεβυθιών, σησαμέλαιο και σάλτσα ούζου.

Καρέ χοιρινού με γραβιέρα Νάξου, μάραθο και σάλτσα κόκκινου κρασιού.

Το ξεχωριστό επιδόρπιο από αχλάδια με κρέμα βανίλιας και ζεστή σοκολάτα, συνόδευσε το «κρασί- πρεσβευτής» των οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Samos, το παγκοσμίως γνωστό Grand Cru με χρώμα που μοιάζει με τοπάζι! Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια της χαρακτηριστικής ποικιλίας «Άσπρο Μοσχάτο» που φύονται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμπελοτόπια της ακριτικής Σάμου. Είναι ένα εκλεκτό vin doux naturel, που εκφράζει με απόλυτη επιτυχία τα χαρακτηριστικά πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα του μοσχάτου, με έντονη και αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό με μια απόλυτα ισορροπημένη και δροσιστική οξύτητα.

 

Όμως, από ότι φαίνεται, το υπέροχο αυτό κρασί δεν δρέπει τυχαία τις δάφνες ποιότητας διεθνώς, καθώς επιλέγεται διαρκώς και για τους «ηγέτες» που επισκέπτονται την πατρίδα μας!

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Eμμανουέλ Μακρόν, κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του το Σεπτέμβρη του 2017 είχε επίσης γευτεί το πολυβραβευμένο «Samos Grand Cru» του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου, συνδυασμένο με παγωτό saint honore και φρούτα εποχής.

Όμως και το 2015, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάν, είχε εκφραστεί πολύ θετικά για το Samos Grand Cru το οποίο και έκλεισε το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Και δεν ήταν ο μόνος! Ο πρ. πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε απολαύσει το ολόγευστο Samos Grand Cru στο δείπνο που παρατέθηκε επισήμως κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 2016.

Ο Ζακ Λανγκ, ο οποίος χρημάτισε υπουργός της κυβέρνησης Μιτεράν, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για τη Σάμο:

«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…»

Μοιράσου το άρθρο: