Λιβύη: Eντολή του στρατηγού Χαφτάρ για επίθεση στην πρωτεύουσα
13 Δεκεμβρίου 2019
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (live)
13 Δεκεμβρίου 2019

Επινίκια δήλωση του Μπ. Τζόνσον–Άνετη νίκη των Συντηρητικών από τo Exit poll

Μοιράσου το άρθρο:

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, εν αναμονή και των επισήμων αποτελεσμάτων, δήλωσε πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Πέμπτη.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι  η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε – όπως αναμενόταν από τους περισσότερους – τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

Σύμφωνα με τα εξιτ πολς οι Συντηρητικοί, με 368 έδρες, έναντι 191 των Εργατικών, διασφαλίζουν μία μεγάλη νίκη, που ανοίγει τον δρόμο για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ITV επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση.

Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Ως ξεκάθαρη εντολή στο κόμμα των Συντηρητικών να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ερμηνεύει ο Μπόρις Τζόνσον το θριαμβευτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα των εκλογών.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ ο  Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη των Συντηρητικών να «γιορτάσουν» το αποτέλεσμα.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».

Ο Κόρμπιν αντιμετώπισε σήμερα εκκλήσεις να παραιτηθεί, μετά την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργια του.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ετοιμάζονται να επιδιώξουν τα στελέχη του σκωτσέζικου κόμματος, καθώς το exit poll των βρετανικών εκλογών τους δίνει 55 έδρες.

Ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, εξέφρασαν Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές,  τονίζοντας ότι εάν επαληθευτεί, θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Διχασμένος εμφανίζεται ο βρετανικός τύπος για το αποτέλεσμα. «Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»; Οι τίτλοι των πρώτων θεμάτων των βρετανικών εφημερίδων στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις έχουν τόνο είτε πανηγυρικό είτε «στεγνό», ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Τo exit poll των βρετανικών εκλογών δείχνει καθαρή αυτοδυναμία Τζόνσον

 

 

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: