Προβληματίζουν τα στοιχεία για την Αττική – Ποιες είναι οι περιοχές στο «κόκκινο»
13 Ιανουαρίου 2021
Ο Τραμπ μπροστά στο ενδεχόμενο να του απαγορευθεί νέα υποψηφιότητα (video)
13 Ιανουαρίου 2021

Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες

Μοιράσου το άρθρο:

Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία – Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ – Κρίστιαν Μαυρής

Αποχωρεί ο Ματέο Ρέντσι και παίρνει μαζί του και δύο υπουργούς του. Ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του κόμματος Italia Viva (Ζωντανή Ιταλία) κάνει πράξη την απειλή και αποχωρεί από την κυβερνητική συμμαχία, παρόλο που χθες το βράδυ ψήφισε το πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίηση του Recovery Fund ύστερα από αλλαγές που το ίδιο το κόμμα του ζήτησε.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Να τονίσουμε πως είναι πολλοί οι επίσημοι λόγοι ρήξης, και πως χθες κατέθεσε αίτημα της τελευταίας στιγμής για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που απορρίφθηκε.

Το κόμμα του Renzi μετρά 30 βουλευτές και 2 υπουργούς. Αν ο Conte, πλέον, δεν βρει 15 βουλευτές, πιθανότατα η Ιταλία να προσφύγει στις κάλπες μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας κατέθεσε πρόχειρο σχέδιο πανδημίας για τα έτη 2021-2023. Το σχέδιο βασίζεται στην τωρινή εμπειρία όσον αφορά δομές και φορείς, και αναφέρει Ευρωπαϊκά deals για την προμήθεια εμβολίων, με εκτενή αναφορά στην σημασία της ενημέρωσης των πολιτών.

Αίσθηση όμως προκαλεί το triage των ασθενών σε περίπτωση πίεσης του υγειονομικού συστήματος – μια αξιολόγηση δηλαδή του ποιος θα πρέπει να θεραπευτεί και ποιοι όχι. Ένα κριτήριο που παραπέμπει σε εμπόλεμες ζώνες και που ακούστηκε εξίσου πολύ συχνά κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία.

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: