Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Βρετανία – Έκτακτη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ1 (video)
12 Δεκεμβρίου 2019
To exit poll των βρετανικών εκλογών δείχνει καθαρή αυτοδυναμία Τζόνσον
13 Δεκεμβρίου 2019

Οικουμενική στήριξη διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα υψώνει η Ευρώπη εκφράζοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής αναμένεται σαφής αναφορά ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.


Οικουμενική στήριξη διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδας σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική ανάλυση τη δική μας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Τζέφρι Πάιατ ξεκαθάρισε πως τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη, και διαμήνυσε ότι οι μονομερείς διακηρύξεις δεν είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων.

Μη νόμιμη χαρακτήρισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα. «Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε, όπως και ένοπλες λιβυκές δυνάμεις, και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας μας, τόνισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Χαίρομαι γι` αυτή την τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία, τα μνημόνια που υπεγράφησαν με την Τουρκία είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, σαφής αναφορά ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, και δεν μπορεί να παράγει νομικά αποτελέσματα, περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή των εταίρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν μνημόνιο κατανόησης είναι άκυρο, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο.

Η Ευρώπη, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και η χώρα μας δεν είναι μόνη της.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη.

Εξάλλου, αποδεκτό έγινε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα το αίτημα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, που διατύπωσαν οι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Με καταδικαστικό προσχέδιο για την τουρκική παραβατικότητα το Συμβούλιο της Ε.Ε (video)

Τ. Πάιατ: H θέση των ΗΠΑ διαφέρει από την τουρκική για το μνημόνιο με τη Λιβύη (video)

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: