Κυβερνητικές πηγές: Δεν «παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία
3 Δεκεμβρίου 2019
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο-Επι τάπητος όλα τα θέματα
3 Δεκεμβρίου 2019

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο

Μοιράσου το άρθρο:

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν την επετειακή -για τα 70 του χρόνια- σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, με τους Αμερικανούς να ζητούν μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή των Ευρωπαίων, κάποιες χώρες να αμφισβητούν τη χρησιμότητα της Συμμαχίας, άλλες να την υποστηρίζουν και την Τουρκία να εμφανίζεται σαν το «άτακτο παιδί» της παρέας, που κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει.

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν το θέμα που προκαλεί προβληματισμό στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα απειλεί το ΝΑΤΟ με βέτο σχετικά με τη στρατιωτική ενίσχυση των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, απαιτώντας βοήθεια για την εισβολή της στη βόρεια Συρία. «Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε τρομοκράτες τους Κούρδους», απαντά το αμερικανικό Πεντάγωνο στον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι προσέρχεται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ένα αίσθημα αισιοδοξίας παρά τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Μέρκελ είπε σε δημοσιογράφους:

«Η συζήτηση που μόλις είχαμε με τον Τούρκο πρόεδρο δείχνει ότι συναντήσεις όπου μπορούμε να θέσουμε αυτά τα ζητήματα είναι πάντοτε καλές». «Με όλες τις διαφορές μεταξύ των μελών, χρειάζεται να τις συζητήσουμε, και χρειάζεται να συζητήσουμε για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα. Προσέρχομαι σε αυτή τη συνάντηση με σχετική αισιοδοξία», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του για να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος ο πρόεδρος Ερντογάν, θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα είναι πιστή και αφοσιωμένη σύμμαχος της συμμαχίας.

«Η Τουρκία έχει ανάγκη από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ» λέει ο Ερντογάν. Και σε ευθεία αντίθεση με τον Μακρόν, ο Ερντογάν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό αλλά μπορεί να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές που προέρχονται κυρίως από την τρομοκρατία.

Ζητά λοιπόν ειδική μεταχείριση, μια άνευ όρων στήριξη από τους Νατοϊκούς συμμάχους απειλώντας ακόμη και με βέτο τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις δυνάμεις του YPG.

Με άλλα λόγια, ζητά λευκή επιταγή για τον πόλεμο στη Συρία και την εξολόθρευση των Συροκούρδων μαχητών αλλά και ειδική μεταχείριση στο προσφυγικό. Αυτό που θεωρούν κάποιοι ότι θα προσπαθήσει να κάνει στο Λονδίνο, θα είναι να εντάξει τον πόλεμο της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας δηλαδή κατά των Κούρδων, στο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ, κάτι πολύ δύσκολο.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: