Κυρ. Μητσοτάκης: Η Θράκη θα είναι η πρώτη ωφελημένη από τις πολιτικές ανάπτυξης της ΝΔ
15 Μαρτίου 2019
Καταδικάζει η Αθήνα τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία
15 Μαρτίου 2019

Τσίπρας- Μοράλες: «Οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν μόνοι το μέλλον τους» (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Τσίπρας- Μοράλες: «Οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν μόνοι το μέλλον τους» (video)

«Σημαντικό άνθρωπο με διεθνή ακτινοβολία, που πριν από 13 χρόνια και κόντρα στις προβλέψεις πήρε τα ηνία της χώρας του και προχώρησε στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είδαμε όλοι ότι πολύ γρήγορα κατάφερε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας

Απέναντι στους κινδύνους της κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι προοδευτικές ηγεσίες του κόσμου οφείλουν να είναι πιο κοντά και να συντονίζουν τις προσπάθειες τους επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες να πραγματοποιηθεί στη χώρα του συνάντηση ηγετών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

«Μετά και την δική μου επανεκλογή θα τον επισκεφθώ στη Βολιβία»

«Ο Έβο έχει εκλεγεί ήδη 3 φορές. Τον Οκτώβρη θα διεκδικήσει την 4η επανεκλογή του. Του εύχομαι κάθε επιτυχία και υπόσχομαι ότι μετά και την δική μου επανεκλογή θα τον επισκεφθώ στη Βολιβία, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε την ευκαιρία και χθες να κουβεντιάσουμε, να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, για τον όμορφο αγώνα που δίνετε στη Βολιβία, για τις κοινές αξίες και τους κοινούς αγώνες που δίνουν όλοι οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί πολίτες σε όλο τον κόσμο για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το νήμα του κοινού αγώνα των λαών, απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό, είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε»., είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση, τόσο θα ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων»

Με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Είναι νεοφιλελεύθερος μύθος ότι η ενίσχυση της εργασίας είναι απειλή για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την οικονομία. Η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Και προϋπόθεση της ανταγωνιστικότητας είναι η ενίσχυση της εργασίας, όχι το αντίστροφο, όπως υποστηρίζεται, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: Ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που επιβαρύνει τους πλουσιότερους και τα μεσαία στρώματα. Όσο προχωράμε εκτός κρίσης θα ελαφραίνουμε την φορολογία των μεσαίων στρωμάτων, αλλά δεν θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί για τον πλούτο

«Θα στηρίξουμε τη Βολιβία στο θέμα της διευθέτησης της πρόσβασής της στη θάλασσα»

Ως παγκόσμια ναυτική δύναμη η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο. Συζητήσαμε και την υποδοχή σπουδαστών από τη Βολιβία στις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού μας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μοράλες: «Οι πολιτικές μας, οι σκέψεις μας, η καρδιά μας θα είναι πάντα πλάι σε αυτούς που είναι αδικημένοι»

Αφού εξέφρασε ενθουσιασμό για την πρώτη του επίσκεψη στην Ακρόπολη  και  ζήτησε συγνώμη από τους εργαζόμενους στο Μουσείο  «που αναγκάστηκαν να το ανοίξουν τόσο νωρίς σήμερα» για να το επισκεφτεί, ο Έβο Μοράλες τόνισε:

«Για να δοθεί τέλος στις κοινωνικές διαμάχες χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο Έβο Μοράλες και δεν παρέλειψε να μιλήσει για θαύμα τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από την οποία η Βολιβία θα μπορούσε να διδαχτεί.

«Μετανάστες της εποχής του Κόνδορα»

Οι Βολιβιανοί που ζουν στην Ελλάδα είναι κυρίως μετανάστες της εποχής του Κόνδορα και σας ευχαριστώ για την υποδοχή τους και που βρήκαν δουλειές. Γνωρίζω το αίτημά τους να ανοίξει βολιβιανή πρεσβεία στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Βολιβιανός πρόεδρος.

Βενεζουέλα

Κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης τάχθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Έβο Μοράλες, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.
Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».

Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα.

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: