Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αγιάσο- Οδηγίες από την τροχαία
14 Αυγούστου 2019
Μουσικές της Πόλης και του Αιγαίου στο μουσείοTÉRIADE
14 Αυγούστου 2019

50 χιλιάδες προσκυνητές στην Αγιάσο- Η ιστορία της αρχαίας εικόνας της Παναγιάς

Μοιράσου το άρθρο:

Με λαμπρότητα γιορτάζεται στα νησιά μας το «Πάσχα του καλοκαιριού», μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.

Επίκεντρο στη Λέσβο η Αγιάσος .  Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν εδώ και μέρες στο ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού, πολλοί απ΄ αυτούς κάνοντας το τάμα τους στην Παναγιά διανύουν χιλιόμετρα με τα πόδια ξεκινώντας από όλα τα σημεία του νησιού για να φτάσουν στο ιερό προσκύνημα της Αγιάσου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου από το προσκύνημα της Αγιάσου ο Γιώργος Ξενέλλης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιερού προσκυνήματος και της αστυνομίας, από την 1 Αυγούστου μέχρι τις 15  καταφτάνουν 50.000 προσκυνητές ,  από τους οποίους οι 7.000 με τα πόδια».

Χιλιάδες είναι και οι τούρκοι επισκέπτες που καταφτάνουν κάθε χρόνο φέροντας τάματα και αφιερώματα στη μητέρα του Θεού.

Οδηγίες και από την τροχαία για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και οδηγών σήμερα και αύριο.

Μέχρι τις 5:00 το πρωί συνεχόμενα θα είναι τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ από και προς την Αγιάσο.

Στο ιερό προσκύνημα της Αγιάσου εκτίθεται η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά που έφερε στη Λέσβο από τα Ιεροσόλυμα τον 9ο αιώνα ο ιερέας Αγάθωνας για να τη σώσει από τις εικονομαχίες.

ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ έγραφε η εικόνα, απ’ όπου πήρε στη συνέχεια το όνομά του και το χωριό. Πλούσια η ιστορία της Παναγιάς Αγιάσου, πλούσια και η πολιτιστική και θρησκευτική δραστηριότητα τις ημέρες αυτές από τους συλλόγους του χωριού.

Ακούστε τον κ Ξενέλλη για την ιστορία της αρχαίας εικόνας της Παναγιάς που ήταν η αιτία δημιουργίας τόσο του ναού όσο και του χωριού:

 

 

foto:Θοδωρής Βαλσαμίδης

Μοιράσου το άρθρο: