9η συνάντηση Χορωδιών Λέσβου
15 Φεβρουαρίου 2019
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για παιδιά στη Μυτιλήνη από το Κοινωνικό Ιατρείο της Μητρόπολης
15 Φεβρουαρίου 2019

Άνοιξε ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα και φύλαξη στο Παν/μιο Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο:

Ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση από τις εργολαβικές εταιρείες στις ατομικές συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους τομείς φύλαξης και καθαριότητας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου , καθώς ολοκληρώθηκε η έκδοση των απαιτούμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων,  με τις οποίες μπορούν πλέον και εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Παιδείας, όπως τα πανεπιστήμια, να εκδώσουν προκηρύξεις με τις οποίες θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων για τις ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης. .

Όπως ενημερώνει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης “μία από τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο χώρο της εργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας μετά τα σημαντικά πλήγματα που δέχτηκε από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν και ο αποφασιστικός περιορισμός της ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης από δημόσιους οργανισμούς σε εργολαβικές εταιρείες. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε μεγάλο τμήμα των εταιρειών αυτών επικρατούν όχι μόνο (νομότυπες) ακραίες μορφές ελαστικής απασχόλησης, αλλά και διάχυτα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο της ανάθεσης σε εργολάβους, συχνά συνυφασμένο με πρακτικές αδιαφάνειας και συναλλαγής, επιβάρυνε δυσανάλογα το δημόσιο προϋπολογισμό τη στιγμή που το υποτιθέμενο πλεονέκτημά του ήταν η εξοικονόμηση πόρων.

Με διατάξεις της σε δύο νόμους (άρθρο 63 του 4430/2016 και άρθρο όγδοο του 4506/2017) η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε φορείς του δημοσίου να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με εργαζόμενους στους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και για διάστημα που φτάνει τους 18 ή τους 24 μήνες. Σημειώνεται ότι τις διατάξεις αυτές αμφισβήτησαν δικαστικά συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία δεν ήθελαν επ’ ουδενί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του εργολαβικού μοντέλου. Το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου είναι, ως γνωστόν, ένας από τους φορείς που έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με εργαζόμενους και όχι με εργολαβικές εταιρείες για τον τομέα της καθαριότητας.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, μετά και από καταγγελίες εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες, έχει εκδηλώσει με διάφορους τρόπους το ενδιαφέρον του για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πέρα από τη συχνή επικοινωνία του με τα συναρμόδια υπουργεία και τις πρυτανικές αρχές, τον Οκτώβριο του 2016 κατέθεσε σχετική Αναφορά στους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, την οποία συνυπέγραψαν και οι βουλευτές Β. Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης και Δ. Σεβαστάκης. Τον Μάρτιο του 2017 ανέλαβε πρωτοβουλία σύνταξης ανοιχτής επιστολής προς τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την οποίοι συνυπέγραψαν οι προαναφερόμενοι βουλευτές και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, με την οποία αναφέρονταν σε περιστατικά παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας από εργολάβους φύλαξης και καθαριότητας και καλούσαν το ίδρυμα να επισπεύσει τις διαδικασίες σύναψης ατομικών συμβάσεων.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η έκδοση των απαιτούμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων (που προέβλεπαν οι προαναφερθέντες νόμοι), με τις οποίες μπορούν πλέον και εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Παιδείας, όπως τα πανεπιστήμια, να εκδώσουν προκηρύξεις με τις οποίες θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων για τις ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης. Μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών, καθίσταται πλέον δυνατό για το Πανεπιστήμιο Αιγαίο – του οποίου τόσο η πρώην όσο και η νυν πρυτανική έχουν εκφράσει ανάλογη πρόθεση – να προβεί στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με όρους αξιοπρέπειας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων”.

Μοιράσου το άρθρο: