“Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα είναι κοντά σε όποιον χρειαστεί βοήθεια”
21 Μαρτίου 2020
Η ΚΥΑ για περιορισμό μετακινήσεων με πλοία και σκάφη
21 Μαρτίου 2020

Αρνήθηκαν να μεταφέρουν από Μυτιλήνη δείγματα ύποπτων κρουσμάτων

Μοιράσου το άρθρο:

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Aegean Airlines να μην μεταφέρει με τ’ αεροπλάνα δείγματα ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό από τα νησιά στην Αθήνα και στο ινστιτούτο Παστέρ.

Την άρνηση της αεροπορικής εταιρείας να μεταφέρει τρία δείγματα ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στην διοίκηση του νοσοκομείο Μυτιλήνης η εταιρία που έχει αναλάβει την μεταφορά όλων των εργαστηριακών δειγμάτων, με αποτέλεσμα τα τρία δείγματα να καταστραφούν.

Άμεσα η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε την 2η ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ για να μην υπάρξει καθυστέρηση προσανατολίζεται σε άλλη λύση, η οποία θεωρείται επιτρεπτή και τα δείγματα να σταλούν μέσα σε κατάλληλες συνθήκες αύριο με πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Aegean φέρεται τελικά να συμφώνησε με τον ΕΟΔΥ, για την αερομεταφορά των δειγμάτων, μετά από παρέμβαση της 2ης ΥΠΕ, αν και νέο πρόγραμμα μειωμένων δρομολογίων  πάλι καθίσταται προβληματική η μεταφορά τους.

Ο βουλευτής νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε σχετικά: “Ενημερώθηκα σήμερα από σχετικό δημοσίευμα, ότι η αεροπορική εταιρία Aegean/Olympic αρνήθηκε να παραλάβει χθες δείγματα αίματος προερχόμενα από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου να μεταφερθούν για έλεγχο κορονοϊού στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Η εταιρία επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και ως συνέπεια της άρνησής της, τα δείγματα καταστράφηκαν.Η κυβέρνηση όφειλε από τις πρώτες ώρες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης να έχει ήδη συμφωνήσει με την Aegean/Olympic, που εκμεταλλεύεται σχεδόν μονοπωλιακά την εγχώρια αγορά των αερομεταφορών, αλλά και με τις μικρότερες αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ειδικότερα στα νησιά, για τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα διασφάλιζαν ότι όλα τα προς εξέταση δείγματα θα μεταφέρονταν άμεσα στα κέντρα αναφοράς της Αθήνας. Η κυβερνητική ολιγωρία, αλλά και η εταιρική αναλγησία θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τη  δημόσια υγεία στο νησί μας, εφόσον τα δείγματα δεν εξετάζονται άμεσα και εντείνει την αγωνία πιθανών πασχόντων, αλλά και τον όγκο δουλειάς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Καλώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας – που έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν- να λήξει τώρα αυτή την επείγουσα εκκρεμότητα και να παρουσιάσει (αν έχει) το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά μας.
Ελπίζω να μην συμπεριφερθεί στους Λέσβιους όπως η ανάλγητη και κυνική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης, που σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην υγειονομική βόμβα του υπό κατάρρευση ΚΥΤ Μόριας, αντί να προβαίνει σε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση για την προφύλαξη ντόπιων και προσφύγων.”

Μοιράσου το άρθρο: