Λαϊκή Συσπείρωση : “πάρτε μέτρα για τους ανθρώπους που μένουν στους δρόμους”
17 Οκτωβρίου 2019
Από την Κένυα στη Λέσβο: Εκπαίδευση για την δημιουργία Γεωπάρκων της UNESCO
17 Οκτωβρίου 2019

Δ. Κουτσούμπας από Χίο: Αμεσος απεγκλωβισμός των νησιών από πρόσφυγες- μετανάστες

Μοιράσου το άρθρο:

«Η κατάσταση φθάνει στο απροχώρητο. Ηδη σήμερα είχαμε νέες αφίξεις προσφύγων, έχει κορεστεί πλέον το Κέντρο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την επίσκεψη και ξενάγησή του στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ επιβάλλεται να υλοποιηθεί αμέσως. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός από τη Χίο, από όλα τα νησιά μας και από τη χώρα μας των προσφύγων, των μεταναστών.
«Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές διαδικασίες, επαρκείς, αλλά για αυτό χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό έτσι ώστε να τρέχουν όλες αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Και μετά τη χορήγηση ασύλου για όσους είναι, οι υπόλοιποι στη συνέχεια να μεταφέρονται στους τόπους πραγματικού προορισμού τους.
Από αυτή τη σκοπιά, χρειάζεται να ενταθεί η πάλη μας, και μέσα και έξω από τη Βουλή», σημείωσε.
Αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες σημείωσε ότι «με συμπόνια, κατανόηση και με πραγματική αλληλεγγύη χωρίς ρατσιστικές και απαράδεκτες άλλες εξάρσεις ενάντια στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από πολέμους, θανάτους, πείνα, από δολοφονίες στις χώρες τους και αναγκάζονται να παίρνουν αυτοί και οι οικογένειές τους των ομματιών τους για να σκυλοπνίγονται στα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου.
«Αρα λοιπόν αυτό το ζήτημα, πρέπει μια φωνή, μια ψυχή, σαν ένας άνθρωπος , όλοι ενωμένοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να το παλέψουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ελλάδας (και Τουρκίας) οδήγησε σε αυτόν τον εγκλωβισμό.
Είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να καταργηθεί. Και θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος που από την πρώτη στιγμή σαν ΚΚΕ βάζαμε το ζήτημα σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα», δήλωσε.
Στην ερώτησή μας αν οι σημερινές συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν ο ΓΓ του ΚΚΕ απάντησε πως «για να γίνουν κάπως καλύτερες αυτές οι συνθήκες, χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό σε όλους τους τομείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτούς τους χώρους».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους συμβασιούχους που άλλοι είναι απλήρωοι και άλλοι περιμένουν ανανέωση των συμβάσεών τους και τόνισε πως πρέπει να γίνουν μόνιμοι «χωρίς το άγχος και την ανασφάλεια του αύριο για να μπορέσουν να υλοποιήσουν όλα αυτά, τα οποία στα λόγια ακούγονται ωραία και υπάρχουν και κάποιες σχετικές αποφάσεις από τις μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις αλλά όμως μέχρι σήμερα δεν υλοποιούνται».
«Όταν δεν έχεις εκπαιδευτικούς για παράδειγμα εδώ στη Χίο, γιατρούς, και μια σειρά άλλες ειδικότητες για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κέντρο που έχει επιβαρυμένους ανθρώπους και από την υγεία τους και από τη ζωής τους, με ψυχολογικά προβλήματα, και με πολλά να είναι γυναικόπαιδα».
«Αρα πρέπει αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.


Ο ΓΓ του ΚΚΕ επισκέφτηκε στη συνέχεια το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη κάρμαντζη, ο οποίος αναφερόμενος στους 111 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν σήμερα στη Χίο, σχολίασε πως «έρχεται ένα χωριό κάθε μέρα», για να σημειώσει ο κ. Κουτσούμπας ότι θέση του κόμματός του είναι απεγκλωβισμός πρώτα από όλα από τα νησιά.

 


Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βόρειου Αιγαίου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα από την Πρόεδρο Σοφία Μιχάλα.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας που σήμερα το απόγευμα επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπεάις του ΚΚΕ θα μεταβεί σε Τσεσμέ- Σμύρνη για την 21η Διεθνής Συνάντηση που συνδιοργανώνεται, για πρώτη φορά στα χρονικά, από δύο ΚΚ και συγκεκριμένα από κοινού από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!»,

είχε θερμή χειραψία με τον τυπογράφο Γιάννη Παληό που το θέμα του κινδύνου να βγει η πρώτη του κατοικία σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λόγω επαγγελματικού δανείου, έχει φέρει στη Βουλή με ερώτησή του το ΚΚΕ.
Ακολουθούν τα σχετικά δελτία τύπου που εξέδωσαν ο Δήμος Χίου και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης συνάντησε το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο Χίου.
Ο κ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από στελέχη του ΚΚΕ ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησί. Αρχικό θέμα συζήτησης ήταν το προσφυγικό/μεταναστευτικό για το οποίο ο Δήμαρχος Χίου τόνισε πως χρειάζεται η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού καθότι το πλήθος των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Χίο είναι υπεράριθμο και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τεράστια.
Παράλληλα, συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα που βρίσκονται ανοιχτά και χρειάζονται λύση, όπως το θέμα της ύδρευσης, της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης του νησιού αλλά και η αναγκαιότητα διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που ως γνωστόν σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Η συζήτηση έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και εκφράστηκε η διάθεση δημιουργικής επικοινωνίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Περιφερειακή Ομοσπονδία Βορείου Αιγαίου επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας. της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ολιγόωρη παραμονή-πέρασμα από την ακριτική Χίο.
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Μιχάλα υποδέχτηκε τον κ. Κουτσούμπα και συζήτησε μαζί του, επιγραμματικά τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Υγεία κυρίως, τα οποία επιβαρύνονται από τη νησιωτικότιτα της περιφέρειας μας και έχουν ενταθεί την τελευταία 5ετία με τον εγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών.
Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι το Κ.Κ.Ε. στηρίζει τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος.

Μοιράσου το άρθρο: