Κινητοποίηση 750 μαθητών του σχολικού συγκροτήματος Υφαντηριων Μυτιλήνης για τις καθυστερήσεις εργασιών
6 Νοεμβρίου 2019
Επισκέψεις σχολείων στη συλλογή του Π.Κουντουριώτη
6 Νοεμβρίου 2019

Δυναμική η κινητοποίηση του σχολικού συγκροτήματος Υφαντηρίων- Τώρα θέλουν έργα

Μοιράσου το άρθρο:

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι μαθητές των τριών σχολείων που φιλοξενούνται σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Μυτιλήνης , γνωστό ως Υφαντήρια διεκδικώντας σχολείο .

Μια δυναμική κινητοποίηση με τη στήριξη των γονέων τους και των δασκάλων τους που βλέπουν να παγιώνεται μια κατάσταση να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κοντέινερ και το έργο αναβάθμισης του σχολείου τους να έχει βαλτώσει.

Πραγματοποίησαν πορεία από το σχολείο τους στο δήμο Μυτιλήνης και αντιπροσωπεία τους , μαζί με εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και τη διευθύντρια του 3ου λυκείου, συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευστράτιο Τζιμή.

Ζητούν απάντηση για το αν θα συνεχίσει ο εργολάβος που ξεκίνησε και εδώ και μήνες σταμάτησε το έργο, και επιπλέον  μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο 3ο Λύκειο να τοποθετηθούν λυόμενες αίθουσες για διδασκαλία και τουαλέτα, όπως τους είχαν υποσχεθεί .

Ο κ Τζιμής ενημέρωσε ότι στον προϋπολογισμό του δήμου που το τεχνικό του πρόγραμμα ψηφίστηκε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, έχουν δεσμευθεί 250.000 ευρώ για αγορά λυόμενων αιθουσών για τις ανάγκες σχολείων και αύριο κιόλας θα ξεκινήσει η διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια τριών αιθουσών που θα παραληφθούν και θα τοποθετηθούν στο συγκρότημα μέχρι το τέλος του χρόνου. Επιπλέον τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση με τον εργολάβο για να απαντήσει αν θα συνεχίσει το έργο ολοκλήρωσης του κτιρίου του 3ου λυκείου , με χρήματα του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και το πρώτο σχολείο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αυτό είναι το κάλο σενάριο, γιατί αν ο εργολάβος αρνηθεί τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για τα σχολεία γιατί και αυτό το έργο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί.

Όσον αφορά τα άλλα κτίρια του συγκροτήματος θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές μελέτες αφού εντοπίστηκε διάβρωση τέτοια που δεν είχε προβλεφθεί , και χρειάζονται επιπλέον εργασίες από αυτές για τις οποίες δημοπρατήθηκαν τα έργα. Σ αυτό ο δήμος έχει τη δέσμευση της διαχειριστικής αρχής ότι θα χρηματοδοτήσει για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν στο μέλλον τα έργα.

Η πορεία στη συνέχεια οδηγήθηκε στο δημοτικό θέατρο όπου οι αιρετοί του ΒΑ ψήφιζαν τους εκπροσώπους τους στην ΠΕΔ και ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης ενημέρωσε τα παιδιά ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να σταματήσει η ταλαιπωρία  τους.

Η σχολική κοινότητα των υφαντηρίων είναι δύσπιστη στα όσα άκουσε καθώς ήδη υφίσταται ταλαιπωρία 11 μηνών. Περιμένει άμεσα τις επόμενες ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αγορά και την τοποθέτηση των λυόμενων αιθουσών αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον εργολάβο τη Δευτέρα και επιφυλάσσονται  να προχωρήσουν σε ποιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν δουν κάποιο αποτέλεσμα.

 

 

Aκολουθεί  η επιστολή που έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Τζιμής από το 15 μελες του 3ου γενικού λυκείου Μυτιλήνης κατά την σημερινή κινητοποίηση γονέων και μαθητών:

Αξιότιμε κύριε αντιδήμαρχε, Ως μέλη του δεκαπενταμελούς συμβούλιου του 3ου γενικού λυκείου Μυτιλήνης, λάβαμε την πρωτοβουλία να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή για να σας παρουσιάσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την σχολική μας κοινότητα. Καταρχάς, από τα μέσα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς οι μαθητές του 3ου γελ μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ “προσωρινά” προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να αποκατασταθεί η στατικότητα του σχολειού. Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι εργασίες διακοπήκαν, με αποτέλεσμα το μάθημα να συνεχίσει να διεξάγεται σε κοντέινερ και οι μαθητές να αναγκάζονται να φοιτούν κάτω από αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Συγκεκριμένα είναι τοποθετημένα στο γήπεδο γυμναστικής του σχολειού και έτσι το μάθημα γυμναστικής παρεμποδίζεται όπως ταυτοχρόνως και η διδασκαλία . Επιπλέον προβληματίζει τους μαθητές το ότι η χωρητικότητα των εν λογω κοντέινερ είναι δέκα ατόμων ενώ ο μέσος αριθμός των μαθητών που φιλοξενούνται μέσα σε αυτά είναι είκοσι. οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι συνθήκες φοίτησης είναι ασφυκτικές/άθλιες. Επιπρόσθετα θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί το πρόβλημα της θέρμανσης κατά την χειμερινή περίοδο. Οι αίθουσες θερμαίνονται με μονάδες κλιματισμού, κάτι που καθιστά την θέρμανση σχεδόν ανύπαρκτη. Ενώ παράλληλα τα δυο παράθυρα που διαθέτουν δεν επαρκούν για τον εξαερισμό των χώρων αυτών. Απόρροια αυτών είναι η δημιουργία ενός αποπνικτικού κλίματος και δυσοσμίας. Κατά συνέπεια οι ασθένειες θα βρίσκονται σε έξαρση, εξ αιτίας των μικροβίων και της ανθυγιεινής ατμόσφαιρας. Τέλος ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η έλλειψη χώρων υγιεινής. Οι μαθητές του λυκείου αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του 3ου γυμνασίου όπου έτσι γίνεται χρήση τους από περίπου πεντακόσιους μαθητές. Απότοκος των προαναφερθέντων είναι τα πολλά παράπονα μεγίστου σημασίας μαθητών των δυο σχολείων καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και υπάρχει κίνδυνος ασθενειών και μικροβίων. Συνοψίζοντας θα σας παρακαλούσαμε να δώσετε την δέουσα προσοχή στα επείγοντα αυτά προβλήματα μας καθώς είστε το καθ’ ύλην πρόσωπο που μπορεί να επιληφθει της καταστάσεως αυτής. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον και Τον αγώνα σας για μια καλύτερη εκπαίδευση. Ως μαθητές δεν καταλογίζουμε ευθύνες αλλά απαίτηση μας είναι να επέλθει ξανά η κανονικότητα του σχολειού μας. “

Μοιράσου το άρθρο: