Σύσκεψη για μεταναστευτικό με Κ.Μουτζούρη και δημάρχους Βορειοανατολικού Αιγαίου
4 Σεπτεμβρίου 2019
Κάλεσμα συντονισμού κινητοποιήσεων για το κλείσιμο του ΧΑΔΑ στην Δ.Ε. Ραχών Ικαρίας
5 Σεπτεμβρίου 2019

Επεισόδια στη Μόρια στην πτέρυγα πρώτης υποδοχής των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων

Μοιράσου το άρθρο:

Μικρής έκτασης επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια μεταξύ ανήλικων προσφύγων που διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους,αρχικά έξω από το ΚΥΤ και στην συνέχεια στην Αθήνα. Άμεσα στο ΚΥΤ έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ έγινε και χρήση ενός δακρυγόνου. 

Στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, βρίσκονται συγκεντρωμένοι 9.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Η εξέγερση ξέσπασε στην τέντα πρώτης υποδοχής όπου διαμένουν 300 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τα οποία διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την άμεση μετακίνησή τους.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη όλων των δημάρχων του βορειοανατολικού Αιγαίου υπό τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης στο προσφυγικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Χίου Σταμάτης Κάρματζης, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας, Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ και Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, καθώς και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για το προσφυγικό στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρ.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Λέσβο όπως και στα υπόλοιπα νησιά από τη συνεχιζόμενες ροές προσφύγων, σήμερα έφτασαν 128 και έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις υπηρεσίες ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών ότι πρόκειται να διώξουν συνολικά 100.000 πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη για άλλες πόλεις. Αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει τις αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά.

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος σημείωσε πως οι επαφές του πρωθυπουργού στην Ευρώπη ανέδειξαν την ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου μεταξύ των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν κάτι για το οποίο απαιτείται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Μοιράσου το άρθρο: