Πολιτιστικούς Συλλόγους χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
13 Νοεμβρίου 2019
Η “Δημοκρατική Μυτιλήνη” καταγγέλλει τον Π.Πίτσιο για τη συμμετοχή του στην «PHILOXENIA 2019»
13 Νοεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μοιράσου το άρθρο:

Ζοφερή εικόνα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού σε Ελλάδα και Ιταλία, αντανακλά και η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Άσυλο, τη μετεγκατάσταση και την επιστροφή μεταναστών. Επισήμανση και προτροπή της έκθεσης είναι η ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων. Η έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Τα προγράμματα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ ο κύριος στόχος τους, η ελάττωση της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα και την Ιταλία, επιτεύχθηκε μόνο μερικώς, διαπιστώνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι Ελεγκτές επισημαίνουν ότι:

– παρά την αύξηση των ικανοτήτων διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου στις δύο χώρες, οι διαδικασίες παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες και εξακολουθούν να εμφανίζουν σημεία συμφόρησης, ενώ τα ποσοστά επιστροφής παράτυπων μεταναστών παραμένουν χαμηλά και η διαδικασία της επιστροφής προβληματική σε ολόκληρη την ΕΕ.

– έναντι 160 000 μεταναστών που ήταν η αρχική τιμή-στόχος, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν νομικά να μετεγκαταστήσουν 98. 256. Ωστόσο, τελικώς μετεγκαταστάθηκαν μόλις 34. 705 άτομα, 21 999 από την Ελλάδα και 12 706 από την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, παρατηρούνται εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου, με διάρκεια υποθέσεων έως και τέσσερα χρόνια, ενώ γενική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι συνολικά στην ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστών που πράγματι επιστρέφονται είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των αποφάσεων επιστροφής που εκδίδονται.

Επιγραμματικά, η απόκλιση αυτή αποδίδεται στη μεγάλη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου, στην ανεπαρκή χωρητικότητα των κέντρων κράτησης, στην προβληματική συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών ή στο γεγονός ότι οι μετανάστες απλώς διαφεύγουν μόλις εκδοθεί η οικεία απόφαση επιστροφής.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά επισημαίνει πως η επιτόπου διαχείριση είναι ευθύνη των εθνικών αρχών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση/Γ.Συριόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: