Αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο για το μεταναστευτικό
15 Ιανουαρίου 2019
Ενημέρωση κτηνοτρόφων για την ζωονόσο του καταρροϊκού στη Λέσβο
15 Ιανουαρίου 2019

Φαρμακευτική εταιρεία μηνύει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου για ελλείψεις φαρμάκων

Μοιράσου το άρθρο:

Μηνυτήρια αναφορά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας MSD «MERCK SHARP & DOHME ΑΝΩΝΥΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καταγγέλλοντας για πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών .
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Λέβου Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε για το θέμα σήμερα το ΔΣ του συλλόγου , η συγκεκριμένη εταιρία εδώ και μήνες αρνείται να προμηθεύσει τον συνεταιρισμό φαρμακείων του Νομού Λέσβου με τις επαρκείς ποσότητες για τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα από τις ποσότητες που στέλνει να παραλαμβάνει ένα κουτί κάθε μήνα το κάθε φαρμακείο ενώ την ίδια ώρα χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές και στις απευθείας παραγγελίες των φαρμακοποιών. Για το θέμα, το ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου συνάντησε δύο φορές το προηγούμενο διάστημα τους εκπροσώπους της εταιρείας χωρίς αποτέλεσμα, ενώ όπως είπε ο κύριος Βαλτάς παρόμοιες καταγγελίες έρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας.
“Από τη στιγμή που το φάρμακο αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό, δημιουργήθηκε το πρόβλημα που σήμερα φτάνει σε περίπου 180 ελλειπτικά φάρμακα” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ.Λ. Παναγιώτης Παπαδέλλης, όμως με τη συγκεκριμένη εταιρεία η κατάσταση έχει ξεφύγει αφού πρόκειται για τρία πρότυπα φάρμακα που δεν έχουν υποκατάστατα.

Συγκεκριμένα  όπως καταγγέλει ο φαρμακευτικός σύλλογος Λέσβουγια τα φαρμακευτικά σκευάσματα JANUMET 50+1000, JANUVIA 100 και JANUVIA 50, που προορίζονται για την θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθόσον οι ποσότητες που χορηγεί η συγκεκριμένη εταιρεία μηνιαίως στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΣΥΦΑΛ) αντιστοιχεί ανά φαρμακείο, σε ποσότητες από μισό έως ένα κουτί στα συγκεκριμένα προϊόντα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή λόγω και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που έχουν  καταφύγει στο νησί και πολλές φορές έχουν ανάγκη  φαρμακευτικής αγωγής.

Επίσης για παραγγελίες που πραγματοποιούν τα φαρμακεία απευθείας από την εταιρεία, οι ποσότητες που τους χορηγούνται είναι ένα έως δυο εμβαλάγια για τα παραπάνω προϊόντα, με την προϋπόθεση όμως ελάχιστης παραγγελίας 150 ευρώ, και για προϊόντων που δεν έχει ανάγκη το φαρμακείο, προκειμένου να του χορηγηθούν τα 2 αυτά ελλειπτικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή, τονίζει ο φαρμακευτικός σύλλογος Λέσβου, πωλητές της εταιρείας συνεχίζουν να επισκέπτονται γιατρούς στο νησί και να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια και τροφοδοτείται κανονικά το νησί με τα συγκεκριμένα φάρμακα αυτά παροτρύνοντας να τα συνταγογραφούν στους ασθενείς τους.

Από τα εκατό φαρμακεία του Νομού Λέσβου τα ενενήντα τέσσερα κατέθεσαν στον εισαγγελέα Μυτιλήνης υπεύθυνες δηλώσεις αναφέροντας  ότι

«αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς του φαρμακείου τους με φάρμακα της εταιρίας MSD.  Αποτέλεσμα να διακόπτεται σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία ασθενών με τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρίας, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εξέλιξη της υγείας τους, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος.».

Μοιράσου το άρθρο: