Παραμένουν Ντουρουντούς, Βαζούρας και Αυγερινός επιστρέφει στη Σάμο ο Μαϊστρέλλης
24 Ιουλίου 2019
«Αναζητώντας το Βιετνάμ» από τον Στέλιο Δεμερτζή
24 Ιουλίου 2019

Η Άγκυρα προωθεί αναστολή της επανεισδοχής προσφύγων – Κομισιόν,Κουμουτσάκος: Λόγια κενά περιεχομένου

Μοιράσου το άρθρο:

Σε μονομερή αναστολή της συμφωνίας  επανεισδοχής για το προσφυγικό, προχωρά η Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι TGRT. Απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, έδωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Η Τουρκία δεν ανέστειλε την κύρια συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αλλά μία παλαιότερη συμφωνία που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται στο πλαίσιο των ευρύτερων διαφωνιών ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική. Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως έχει επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα κι έχει επιβεβαιώσει ότι οι επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφορούσαν την παλιά συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, η οποία ενεργοποιήθηκε το 2014.

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ με την αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπό της Νατάσα Μπερτό να δηλώνει οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαγνωσει καμία αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας στο μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν εκτόξευσε απειλές κατά πάντων με αφορμή την επέτειο υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, παραλείποντας βεβαίως τη λεπτομέρεια πως η Τουρκία προ πολλού δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.    

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για την εξωτερική πολιτική της στις αρχές Αυγούστου, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει στην άρση της βίζας των Τούρκων πολιτών, γι αυτό και ζητά να τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας του 2016, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εμποδίζει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να κινούνται από το έδαφός της προς την Ε.Ε., με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξη και την παροχή εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα, επομένως η μονομερής αθέτηση της Συμφωνίας θα σημάνει την άρνηση στο εξής να δέχεται και να επαναπροωθεί στις χώρες προέλευσης τους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο ήδη τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, λόγω της παράνομης δραστηριότητάς της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μόλις πριν δύο ημέρες, η γειτονική χώρα απείλησε να ανοίξει τα σύνορά της, κατηγορώντας την ΕΕ για αθέτηση των υποσχέσεών της στο μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu, προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών και ανοίξει τα σύνορά της, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

 

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: