Γιατροί Χωρίς Σύνορα: “Αναγκασθήκαμε να κλείσουμε τη δομή COVID-19 στη Λέσβο”
30 Ιουλίου 2020
Κοσμοσυρροή στο χθεσινό ιστορικό περίπατο στο κάστρο Μυτιλήνης
30 Ιουλίου 2020

Καμία επέκταση του ΚΥΤ Μόριας λέει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Μοιράσου το άρθρο:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Λέσβου, τα οποία κάνουν λόγο για κατασκευή “ΚΥΤ Μαμούθ στη Μόρια” καθώς και σε επικείμενες επιτάξεις, πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διαψεύδουν και διευκρινίζουν ότι το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια. Ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων.

Όμως, θεωρεί απαραίτητο τον δραστικό περιορισμό των διαμενόντων στα σημεία εισόδου και προς τούτο πρώτον έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων, δεύτερον έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ασύλου και τρίτον έχουν μεταφερθεί ευάλωτες ομάδες διαμενόντων εκτός νήσων. Παράλληλα, λειτουργεί πρόγραμμα 5 χιλιάδων εθελοντικών επιστροφών και έχει επανεκκινήσει την διαδικασία απελάσεων, με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της χώρας.

Όμως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι επίσης δεδομένο ότι δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες, ούτε τους κατοίκους η παρούσα κατάσταση. Χρειάζεται να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές, με χωρητικότητα σαφώς μικρότερη των σημερινών. Και με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες. Και παράλληλα με επαρκή χώρο για την διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.  Διαδικασία που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάλογο όλων.

Στα δημοσιεύματα περί επέκτασης του ΚΥΤ Μόριας, εξέδωσε ανακοίνωση και ο Δήμος Μυτιλήνης, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση, ενώ η δημοτική αρχή δηλώνει για ακόμα μια φορά την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους σχέδια.

“Εμμένουμε με πίστη στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης και εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας στη δημιουργία οποιασδήποτε επέκτασης ή νέας δομής. Ζητούμε το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών” τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Με εντολή του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, Στρατής Τζιμής, επικεφαλής κλιμακίου υπαλλήλων του Δήμου Μυτιλήνης, μετέβη στη Μόρια και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του χωριού, Γιάννη Μαστρογιάννη, προκειμένου να εξετάσουν την όλη κατάσταση, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται.

Ήδη ο Δήμος, μέσω της Πολεοδομίας, έχει επιβάλλει, πριν από μερικές εβδομάδες, μεγάλα πρόστιμα σε παράνομες επεκτάσεις δομών των ΜΚΟ.

Μοιράσου το άρθρο: