Κερδοφόρα η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών – Mέρισμα στα μέλη της
4 Αυγούστου 2020
Συγχαρητήρια Δημάρχου Μυτιλήνης σε Όλγα Φιάσκα
4 Αυγούστου 2020

Laschet και Κουμουτσάκος από Λέσβο: “Μόνο με την αλληλεγγύη η Ευρώπη μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό”

Μοιράσου το άρθρο:

Το ΚΥΤ της Μόριας και τη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ επισκέφτηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, στο πλαίσιο επίσκεψή τους στη Λέσβο. 

Οι κ.κ. Laschet και Κουμουτσάκος, αρχικά επισκέφθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, όπου του υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης και ενημερώθηκαν για την υφιστάμενη κατάσταση από τον Διοικητή του ΚΥΤ, Νίκο Μπαμπάκο.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην “αλληλεγγύη που είναι το απαραίτητο στοιχείο ώστε η Ευρώπη ν’ αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού”.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη Λέσβο, “σ’ αυτό το σημείο στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, εδώ που συναντούνται τρεις προκλήσεις, το μεταναστευτικό, οι προκλήσεις της έντασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη από την πολιτική της γειτονικής χώρας αλλά και την πρόκληση της πανδημίας. Ο συνδυασμός των τριών αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα στην εσχατιά της Ευρώπης.”

Σ’ ότι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι “το μέγεθος της πρόκλησης είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας. Είναι ζήτημα Ευρωπαϊκό και ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό που συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητο στοιχείο ώστε η Ευρώπη ν’ αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση ανθρωπιστικού περιεχομένου και μια πρόκληση ασφάλειας. Αναζητάμε την σωστή ισορροπία και αυτή την πολιτική εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με σεβασμό στις ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού αλλά και να έχουμε μια ασφαλή χώρα. Σ’ αυτό η βοήθεια των εταίρων μας είναι υψίστης σημασίας.”

Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, έγινε αποτελεσματικότερη με την αλλαγή της Κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε: “Έχουμε πείσει του εταίρους με την αξιοπιστία μας και την επιμονή μας να παράγουμε αποτελέσματα. Πάντα πάνω στη φιλοσοφία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Η παρουσία του κ. Laschet εδώ βοηθάει την προσπάθεια αυτή και επιβεβαιώνει ότι η ελληνογερμανική συνεργασία στο τομέα της μετανάστευσης είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς είναι μια συνεργασία μεταξύ φίλων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.”

Ακόμη, οι κ.κ. Laschet και Κουμουτσάκος πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κυτέλη, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό, κυρίως για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, και τις ανάγκες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης. Έγινε εκτενής ενημέρωση για όλα τα θέματα του μεταναστευτικού προβλήματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων ως μέσο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, είχε την ευκαιρία να επισημάνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Λέσβου με σκοπό την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση όλων των μεταναστών – προσφύγων έτσι ώστε να γίνει τελικά δυνατόν το κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας. Παράλληλα, ζήτησε έμπρακτες ενέργειες υποστήριξης του δοκιμαζόμενου πληθυσμού του νησιού μας, ζητώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια απορρόφησης μεταναστών με ίση κατανομή σε όλα τα κράτη μέλη. Επεσήμανε τέλος ότι ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του  και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από την Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Νωρίς το απόγευμα, οι κ.κ. Laschet και Κουμουτσάκος επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποίησε περιπολία στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Laschet δήλωσε σχετικά:

«Ολόκληρη η ΕΕ πρέπει τώρα να ξυπνήσει. Η Γερμανική Προεδρία παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια μόνιμη λύση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την ελληνική κυβέρνηση, τους κατοίκους και τις Αρχές της Λέσβου. Και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλει να συνεισφέρει και να πάρει στο κρατίδιο τις επόμενες εβδομάδες παιδιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα μαζί με τους στενούς συγγενείς τους».

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Εδώ, στη Λέσβο, συγκλίνουν τρεις προκλήσεις. Η μεταναστευτική, ο συνδυασμός της με την πανδημία και, βεβαίως, η τουρκική παραβατική πολιτική έντασης. Οι επισκέπτες μας επιστρέφουν στη χώρα τους πλήρως ενήμεροι για αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Είναι πολύ θετικό ότι επανειλημμένα δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική, συγκεκριμένη και χειροπιαστή αλληλεγγύη της Ευρώπης, γιατί το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση, που ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες και γι’ αυτό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας».

 

 

Μοιράσου το άρθρο: