Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Λέσβου
19 Νοεμβρίου 2019
14 προτάσεις από το Επιμελητήριο Λέσβου στην ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
19 Νοεμβρίου 2019

Μέτρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση

Μοιράσου το άρθρο:

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και προς τους εταίρους μας στην ΕΕ. Αύριο πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μεταξύ των οποίων είναι και τα κλειστά προ- αναχωρησιακά κέντρα, καθώς οι ροές από τα τουρκικά παράλια δεν λένε να κοπάσουν.

«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός στη Σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, τους κάλεσε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά ώστε να κατανεμηθεί ισομερώς το βάρος της κρίσης.

Σε συνέντευξή του -εφ’ όλης της ύλης- στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επέκρινε έντονα την Τουρκία, αλλά και χώρες της ΕΕ για τη στάση τους στο ζήτημα λέγοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό, για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα δεχθεί άλλο να αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης, όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους «στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες και διερωτήθηκε αν αυτό είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου των νησιών και της ενδοχώρας και 800 στη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και τα κέντρα φιλοξενία μεταναστών.

Την ίδια ώρα, για το ενδεχόμενο οι νέοι πρόσφυγες να αποτελέσουν μια «χαμένη γενιά», προειδοποιεί Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η έκθεση αναφέρεται στις πέντε χώρες της ΕΕ που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου και συγκεκριμένα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία καθώς και στην Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Με βάση τις μαρτυρίες 163 προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως μεταξύ 16 και 24 ετών και εργαζομένων στα πεδία, γίνεται λόγος για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιδιωτικότητας και ελλιπή φροντίδα των ευάλωτων.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τις αργές διαδικασίες απόδοσης διεθνούς προστασίας και στις έξι χώρες, με τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις στο να αναπληρωθεί ο χρόνος αναμονής, να διευκολυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης αφού χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, να επιτευχθεί ουσιαστική οικογενειακή επανένωση και να ενταχθεί ο προσφυγικός πληθυσμός στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, γεγονός που υπονομεύει την κοινωνική ενσωμάτωση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: