Θα έκθεση στον Υπουργό Δικαιοσύνης την έλλειψη προσωπικού
20 Σεπτεμβρίου 2019
“Σκάλωσε” η αναβάθμιση του Σχολικού Συγκροτήματος «Υφαντηρίων» – Συνάντηση Κύτελη με τη σχολική κοινότητα
20 Σεπτεμβρίου 2019

Μη διαχειρίσιμη πλέον η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας – Στον εισαγγελέα ο υπεύθυνος του ΚΥΤ και το λιμενικό

Μοιράσου το άρθρο:

Με 438 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σήμερα , η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη από τις δομές και υπηρεσίες που αδύνατον να ανταποκριθούν αφού δε γίνονται καθόλου μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα (401 άνθρωποι έφτασαν από τα ξημερώματα στη Λέσβο και άλλοι 37 είχαν φτάσει στη Λήμνο και μετακινήθηκαν σήμερα στη Λέσβο). Με τους νεοεισερχόμενους το ΚΥΤ έχει πλέον να διαχειριστεί περί τους 12.000 ανθρώπους και καθώς δεν έχει πια άλλο χώρο να για να τακτοποιηθούν , προσπαθούν να βρουν χώρο στα ιδιόκτητα χωράφια μέσα στον ελαιώνα , επεκτείνοντας συνεχώς τον καταυλισμό. Για την κατάσταση τον εισαγγελέα θα ενημερώσει σήμερα όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΥΤ και πρόεδρος των εργαζομένων Βασίλης Ντάβας, σημειώνοντας ότι και το προσωπικό έχει ξεπεράσει πλέον τις δυνάμεις του.

 

Τον εισαγγελέα όμως ενημέρωσε σήμερα και η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης , καθώς από τις αυξημένες αφίξεις,  αδυνατεί πλέον να ακολουθήσει τον κανονισμό, που ορίζει ότι πρέπει να συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες και να παραδίδονται στο ΚΥΤ για καταγραφή και μετά να αφήνονται ελεύθεροι. Αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ΚΥΤ σε μεγάλο αριθμό νεοφερμένων, το λιμενικό θα έπρεπε να κρατήσει μέσα στο δρόμο τους ανθρώπους αυτούς μέχρι να μεταφερθούν στο ΚΥΤ. Ωστόσο , επειδή επ΄ ουδενί δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη στη δομή πρώτης υποδοχής στη Σκάλα Σκαμιάς , μέχρι να καταφέρει το ΚΥΤ να τους δεχτεί. Η δομή της Σκάλας Σκαμιάς μπορεί να προσφέρει πρώτη υποδοχή σε 150 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί πάνω από 350.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά τους που τους επιτρέπεται να φύγουν από το νησί αλλά μετακινήσεις δε γίνονται.

Σε επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ Αιγαίου με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου,  μας ενημέρωσε ότι έχει κατ επανάληψη ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη . Παράλληλα σήμερα ο κύριος Αθανασίου θα δεχτεί στο γραφείο του τους κατοίκους της Μόριας που διαμαρτύρονται για την επιδεινούμενη συνεχώς κατάσταση.

Το πρωί, για την κατάσταση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να επικοινωνήσει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό και ο δήμαρχος εξέθεσε για ακόμα μία φορά την κατάσταση στον ΓΓ Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη. Ο κύριος Κύτελης όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ζήτησε να δοθούν λύσεις. “Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών που στοιβάζονται στο ΚΥΤ είναι τραγικές και όσο χαλάει ο καιρός η κατάσταση επιδεινώνεται με ότι αυτό σημαίνει και για την υγεία πια αυτών των ανθρώπων”. 

Σήμερα το πρωί με ιστιοφόρο σκάφος έφτασαν έξω από την περιοχή του αεροδρομίου 74 πρόσφυγες και μετανάστες όπου τους παρέλαβε και τους μετέφερε στη στεριά σκάφος του λιμενικού. Εκεί ήταν και ο φακός του Γιώργου Παπαδόπουλου:

Μοιράσου το άρθρο: