Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε δάση Χίου
10 Ιουλίου 2020
«Σταυροδρόμι Πολιτισμού- Αθλητισμού στο Βόρειο Αιγαίο»
10 Ιουλίου 2020

Νέο σύστημα έγκαιρης αντιμετώπισης  φυσικών καταστροφών στο Β. Αιγαίο

Μοιράσου το άρθρο:

Ένα σύγχρονο ευφυές και καινοτόμο σύστημα έγκαιρης παρέμβασης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, απέκτησε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου. Είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που εγκαθιστά και χρησιμοποιεί το σύστημα αυτό με όφελος την γρηγορότερη παρέμβαση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, άρα προστασία  της ανθρώπινης ζωής , της περιουσίας των πολιτών και του δημόσιου πλούτου αλλά και εξοικονόμησης πόρων.

Το εν λόγω πρόγραμμα , είναι μέρος της πράξης ΑΙΓΙΣ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου που έχει και την ευθύνη του εταιρικού σχήματος. Χρηματοδοτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα Inttereg Ελλάδα Κύπρος. Εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και ήδη χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές των Ψαρών και της Χίου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαλλιαρός «χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες , τροφοδοτείται από πολλά δεδομένα  (δορυφορικά, μετεωρολογικά,  βλάστηση περιοχής, μηχανήματα επέμβασης ή ανθρώπινο δυναμικό) και βοηθάει στο να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Οι δυνατότητες του προγράμματος αυτού είναι πολύ μεγάλες , το σύστημα συνεχώς τροφοδοτείται με καινούρια στοιχεία  άρα και με περισσότερες δυνατότητες στην στις αρχές να δράσουν πολύ πιο γρήγορα, σε φυσικές καταστροφές, είτε είναι φωτιά, πλημμύρα, σεισμός ακόμα και τσουνάμι».

Το πρόγραμμα ήδη δοκιμάστηκε και παρενέβη στις πρόσφατες φωτιές στη Χίο και τα Ψαρρά όπου με δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο, εκτίμησε την πορεία , την ταχύτητα της φωτιάς , τη βλάστηση αλλά και τις κατοικίες στην περιοχή και δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές στις αρχές τόσο για τη μεταφορά κατοίκων από επικίνδυνα σημεία και εν συνεχεία την στοχευμένη επέμβαση των αρχών για την κατάσβεση.

Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύτιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που με την εκπαίδευση, τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των  συναρμόδιων φορέων, θα διαχειριστούν όσο το δυνατό καλύτερα γίνεται την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού μας πλούτου.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα υλοποιείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και επισήμως θα παραχωρηθεί στην Πολιτική Προστασία το Νοέμβριο με τη λήξη της πράξης ΑΙΓΙΣ.

Ακούστε τί είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαλλιαρός

Μοιράσου το άρθρο: