Λίφτινγκ σε δρόμους και πεζοδρόμια της Μυτιλήνης
5 Μαρτίου 2019
Κατατέθηκε η τροπολογία για το σπάσιμο των δήμων Λέσβου και Σάμου
5 Μαρτίου 2019

Ο. Τελιγιορίδου “Εξειδικευμένες περιφερειακές πολιτικές για τα τοπικά αγροτικά προβλήματα”

Μοιράσου το άρθρο:

 

Τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και κυρίως της κτηνοτροφίας αντικείμενο των επαφών που έχει από το πρωί σήμερα στη Λέσβο η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι η κύρια Τελιγιορίδου ανακοίνωσε ότι εκτός από την χάραξη εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου, το Υπουργείο προχωρά και σε εξειδικευμένες περιφερειακές πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων σε κάθε περιοχή.  Αυτές οι πολιτικές συναποφασίζονται με τους ανθρώπους του μόχθου όπως είπε .

Η κτηνοτροφία στη Λέσβος έχει δοκιμαστεί  εδώ και αρκετά χρόνια από την καραντίνα για διάφορες ζωονόσους  που έχει  εξουθενώσει οικονομικά τους παραγωγούς. Φέτος προστέθηκε το πρόβλημα της δακοπροσβολής και συμπίεσε ακόμα περισσότερο το αγροτικό εισόδημα.

Για το θέμα της καραντίνας και το μόνιμο αίτημα στελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας, η κυρία Τελιγιορίδου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προσληφθούν 8 μόνιμοι κτηνίατροι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τους οποίους 4 για τη Λέσβο 2 για τη Χίο και 2 για τη Σάμο. Επιπλέον αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του νησιού , τόνισε αν δεχθεί αίτημα για έκτακτο προσωπικό από τη Περιφέρεια , το Υπουργείο θα το υλοποιήσει. Σύντομα θα τεθεί και σε εφαρμογή ο κτηνίατρος εκτροφής που θα είναι δωρεάν για τον κτηνοτρόφο , θα πληρώνεται από το Υπουργείο.

Για το θέμα της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό ( που στις αρχές του χρόνου θα έβγαινε η Λέσβος αν δεν εντοπίζονταν νέα κρούσματα) η κ. Τελιγιορίδου είπε ότι το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου , που αυτό σημαίνει ότι αφού δεν εντοπίστηκε κρούσμα για πάνω από 30 μέρες, θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να δώσουν τα ζώα τους για σφαγή  ,χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα για την περίοδο του Πάσχα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη δακοκτονία που αφορά όχι μόνο τη Λέσβο και τη χώρα μας αλλά όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Στις 16 Απριλίου θα είναι στη θέση του το προσωπικό που θα αναλάβει τη δακοκτονία , είπε η Υφ Αγροτικής Ανάπτυξης επαναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου για ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Μάλιστα η Λέσβος αλλά και η Σάμος είναι μεταξύ των 8 περιοχών που θα γίνει πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας και η περαιτέρω συνολική ενσωμάτωση τους στο  εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Η κ Τελιγιορίδου ρωτήθηκε και για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών όπου έχει αποφασιστεί εκκαθάριση με ορκωτούς λογιστές και ενημέρωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί τροπολογία από τον αρμόδιο Υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη,  που θα ρυθμίζει ανάλογα θέματα συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα η κυρία Τελιγιορίδου θα συναντήσει την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ενώ στις 8:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αγρότες στην Καλλονή. Αύριο η κυρία Τελιγιορίδου θα συναντηθεί με αλιείς του κόλπου Καλλονής και ακολούθως με εκπροσώπους συνεταιρισμών .

Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κώστας Αδαμίδης συναντήθηκε σήμερα στη Λέσβο με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τον κ. Αδαμίδη θέματα που απασχολούν κυρίως τους κτηνοτρόφους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε:

 

  • Η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων.
  • Η έγκριση εξαγωγής ζώντων ζώων για άμεση σφαγή ύστερα από σχετικούς ελέγχους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
  • Η απευθείας προμήθεια τυροκομικών προϊόντων του νησιού της Λέσβου από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και τις Κοινωφελείς Δομές για την κάλυψη των αναγκών τους.
  • Η επίλυση του θέματος των διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες γαίες.
  • Η εκπόνηση ειδικών πολιτικών προώθησης των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.
  • Η δημιουργία Ταμείου Αποζημιώσεων που θα «θωρακίσει» μόνιμα την κτηνοτροφία στις διασυνοριακές Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δεδομένων των διαδοχικών προσβολών από εξωτικές νόσους (εισαγόμενες).

Μοιράσου το άρθρο: