Η κακοκαιρία “χτύπησε” τη Λήμνο-Πλημμύρα σε Πεδινό, Τσιμάνδρια και τα γύρω χωριά
26 Νοεμβρίου 2019
Κιβωτός του Κόσμου: ΟΧΙ στο Κλειστό Κέντρο προσφύγων- μεταναστών, αντιδράσεις για τα επιχειρήματα
26 Νοεμβρίου 2019

Όχι επιπλέον δομή στο δήμο Μυτιλήνης αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Μοιράσου το άρθρο:

Να μη δεχτεί άλλη προσφυγική δομή στα διοικητικά όρια του δήμου Μυτιλήνης , κλειστή ή ανοιχτή, αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο σε μια θυελλώδη συνεδρίαση. Πλήθος κόσμου που αντιδρούσε στην νέα δομή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είχε κατακλύσει από νωρίς μέσα και έξω την αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας όπου πραγματοποιήθηκε για πάνω από πέντε ώρες η διευρυμένη συνεδρίαση του σώματος με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ζητώντας ενότητα, τόνισε ότι «η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε την αγωνία και ανησυχία όλων και αποφάσισε όχι επιπλέον δομή.»

Χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και είχε κληθεί, για να εξηγήσει τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε για την κλειστή δομή,  και αφού τοποθετήθηκαν όλοι, υιοθετήθηκε εν μέσω διαφωνιών από τις δημοτικές παρατάξεις για την διατύπωση , ένα ψήφισμα της δημοτικής  αρχής με αιτήματα :

Όχι  επιπλέον δομή στο δήμο Μυτιλήνης

Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού

Φιλοξενία στο ΚΥΤ της Μόριας στη δυναμικότητά του των 2800 ανθρώπων

Έλεγχος ΜΚΟ

Ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων

Κόσμος μέσα και εξω από τη συνεδρίαση του σώματος

Το ψήφισμα δεν ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένοντας στη διατύπωση του  σημείου να μη δημιουργηθεί νέα δομή πουθενά στο νησί και όχι μόνο στη Μυτιλήνη, καθώς μεταφέρουμε το  πρόβλημα στο υπόλοιπο νησί, κάτι που δεν εισακούστηκε τελικά και η ΛΑΣ ψήφισε την δική της πρόταση που περιελάμβανε όχι σε νέες δομές στα νησιά, να κλεισουν όλα τα hot spot, άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά και μεταφορά σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

Στο θέμα συγκεκριμένο θέμα διαφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος τονίζοντας ότι είναι σαν να αφήνουμε Κερκόπορτα για τη δημιουργία κέντρου στο υπόλοιπο νησί και αποχώρησε από την ψηφοφορία.

Πάντως μετά την απόφαση σε ανάρτησή του για το θέμα ο δήμαρχος Δυτυικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε «”Όχι νέα δομή στον Δήμο Μυτιλήνης”, αποφάσισε η “Μητρόπολις”, λοξοκοιτώντας. Οι υπόλοιποι ας κάνουν τα κουμάντα τους.»

 

Ο προεδρος της κοινότητας Μυστεγνών Π. Κατζανός

 

Θυελλώδεις συνεδρίαση

 

Η συνεδρίασε ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, με τοποθετήσεις όλων. Των φορέων που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα στο νησί, των προέδρων των χωριών που είτε φιλοξενούν δομές , είτε τα χωριά τους ακούστηκαν στο νέο σχεδιασμό και κατέθεσαν την αγωνία τους για το μέλλον που τους ετοιμάζεται. Επίσης από εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, από Περιφερειακούς συμβούλους και βέβαια από όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους που παρά τις διαφορετικές θέσεις που διατύπωναν συνηγορούσαν στο να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή στο νησί. Μοναδική διαφορετική τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνού ο οποίος τόνισε ότι «εάν θα γίνει νέα δομή, αυτή θα είναι κλειστή» για να εισπράξει την αντίδραση του ακροατηρίου. Αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χατζηγιάννης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία κλειστού κέντρου, όχι όμως στα όρια του δήμου Μυτιλήνης.

 

Και η ακροδεξιά κερκίδα

Παρούσα φυσικά και η ακροδεξιά κερκίδα που  στοχοποιούσε όποιον εξέφραζε διαφορετική άποψη από αυτήν του μίσους , πολλές φορές γιουχάιζε ομιλητές και δεν άφηναν να ακουστεί διαφορετική θέση ούτε καν από δημοτικούς συμβούλους.  Εκλεγμένος μάλιστα ακροδεξιός της τοπικής κοινότητας Μυτιλήνης έβρισε με χυδαία σεξιστικά σχόλια την δημοτική σύμβουλο της «Πυξίδας» Βασιλική Ανδρεαδέλλη γιατί απλά δεν του άρεσαν αυτά που έλεγε και μόνο όταν παρενέβη για δεύτερη φορά η επικεφαλής της ΛΑΣ Νίκη Τσιριγώτη ότι ο πρόεδρος δεν προστατεύει τη διαδικασία, «αφήνοντας το πολιτικό του ακροατήριο να βρίζει», ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης διέκοψε για δύο λεπτά τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χωρίς να καταδικάσει το σώμα την ενέργεια αυτή, παρά μόνο την προτροπή του προέδρου ότι «όσοι βρίσκονται εδώ, οφείλουν να σέβονται το χώρο και τη διαδικασία».

 

Μοιράσου το άρθρο: