Επεσαν οι υπογραφές για τη μαρίνα Χίου
9 Αυγούστου 2019
Για πάντα στους αιθέρες… “Η τελευταία πτήση” για τον Μυτιληνιό σμήναρχο
9 Αυγούστου 2019

Σε τρεις κατευθύνσεις η κυβέρνηση για το προσφυγικό – Επίσκεψη Κουμουτσάκου στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

Στα όριά του είναι το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο με τις αυξημένες ροές των τελευταίων δύο μηνών που σχεδόν διπλασίασαν τον αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Τον Ιούνιο βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και σήμερα να φτάνουν τις 7,5 χιλιάδες με τις σημερινές μόνο αφίξεις να είναι 250 άνθρωποι με έξι βάρκες.

Η αύξηση των προσφυγικών ροών, (που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες, από Ιούνιο-Σεπτέμβριο) έφερε στη Λέσβο σήμερα και τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπεύθυνο για τη μετανάστευση Γιώργο Κουμουτσάκο, που συνοδευόταν από τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου και τον ΓΓ Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη . Επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και ακολούθησε σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση με τη συμμετοχή Αστυνομίας-λιμενικού-Πυροσβεστικής και στρατού (και με τηλεδιάσκεψη συμμετοχή των αντίστοιχων αρχών Χίου και Σάμου) αλλά και των νεοεκλεγέντων Περιφερειάρχη και Δημάρχου Μυτιλήνης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος μετά τη αναφέρθηκε σε τρεις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, «τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις στις οποίες η κυβέρνηση στέλνει σοβαρά μηνύματα». Η πρώτη είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, « θα ενισχύσουμε την ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους» είπε ο κύριος Κουμουτσάκος. Η δεύτερη κατεύθυνση, το δεύτερο μήνυμα στρέφεται προς την Ευρώπη  για την ενεργοποίηση  της ουσιαστικής  αλληλεγγύης της Ευρώπης στην ανακατομή των βαρών  αλλά και σε έναν μηχανισμό επιστροφών σε τρίτες χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα κάνοντας το καθήκον της έφτασε και στα όριά της» Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη ότι η νέα πρόεδρος της κομισιόν έθεσε δεύτερο θέμα προτεραιότητας της το προσφυγικό.  Το τρίτο μήνυμα απευθύνεται προς την Τουρκία «θέλουμε αποτελεσματικότερη επιτήρηση των ακτών της και εκρίζωση των κυκλωμάτων διακινητών. Οι επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας θα αυξηθούν ,και για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ότι προβλέπεται. Η λογική αυτής της κυβέρνησης είναι σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα ισχυρή προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της χώρα» τόνισε ο κ Κουμουτσάκος.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου,  «ώστε νωρίς να ξέρουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασία και ποιοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα»

Με αυτούς τους τρόπους θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση , «σε έναν ουσιαστικό παραγωγικό χρόνο θα τα καταφέρουμε» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός .

Καυτηρίασε και τη διαχείριση της κατάστασης όμως από την απερχόμενη κυβέρνηση. «Παραλάβαμε μια δύσκολη κατάσταση και σε επίπεδο φιλοσοφίας και σε επίπεδο μηχανισμών. Θα τα καταφέρουμε όμως να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση».

Ο κύριος Κουμουτσάκος το πρωί επισκέφθηκε και το δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του καρά Τεπέ που λειτουργεί χωρίς προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά στον υπεύθυνο του κέντρου Σταύρο Μυρογιάννη ότι «είστε η εξαίρεση της Ευρώπης». Συνάντησε μάλιστα και το ζευγάρι των Κούρδων προσφύγων από το Αφριν που παντρεύτηκε πρόσφατα  εκεί . Επίσης μετέβη στην Αγιάσο και συνάντησε τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο: