Συναγερμός για τις αυξημένες ροές στα νησιά – Διυπουργική σύσκεψη (video)
5 Σεπτεμβρίου 2019
Συνάντηση Γ.Κουμουτσάκου-Χ.Στυλιανίδη για προσφυγικό-μεταναστευτικό
6 Σεπτεμβρίου 2019

Συναγερμός για τις αυξημένες ροές στα νησιά – Διυπουργική σύσκεψη (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποφασίστηκε να οριστούν πρόσωπα -σύνδεσμοι που θα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή μεταξύ τους, προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις όπου θα απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση. Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα». Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι ροές μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του επανέλαβε ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ως επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού. Είπε συγκεκριμένα:

Έχει τεράστιες ευθύνες, (η προηγούμενη κυβέρνηση) για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση.Όμως η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση.

Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν μέχρι τα μεσάνυχτα χθες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ενώ μέχρι τις 3 σήμερα , στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο.

Σχετική είδηση: Με νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη απειλεί ο Ερντογάν

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: