Προσκαλούν τους αντιπροσώπους των σωματείων και τα διοικητικά συμβούλια σε γενική συνέλευση
14 Μαρτίου 2019
Συγκέντρωση από τον Συντονισμό Λέσβου για το προσφυγικό
15 Μαρτίου 2019

Τη “Συνεργασία Δυτικής Λέσβου” θα επιδιώξει ο Υποψήφιος Δημάρχος Στρατής Ζαφείρης

Μοιράσου το άρθρο:

Σε ένα από τα μικρότερα χωριά του Δήμου της Δυτικής Λέσβου, σε αυτό της Νάπης με τους 260 κατοίκους ,  επέλεξε ο Στρατής Ζαφείρης να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του , τονίζοντας ότι και τα πιο μικρά κύτταρα που συγκροτούν το δήμο , έχουν σημασία . Ο εκ Αγίας Παρασκευής καταγόμενος , τέως ΓΓ βιομηχανίας, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το βράδυ, έχοντας δίπλα του την πρόεδρο της Νάπης Ταξιαρχούλα Παλαιολόγου έδωσε το στίγμα του συνδυασμού του για το ξαναζωντάνεμα των χωριών.

Επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου» ο Στρατής Ζαφείρης επιδιώκει να ενώσει όλες τις δυνάμεις του τόπου προκειμένου να στηθεί εκ του μηδενός και σε σωστές βάσεις ο νέος δήμος. «Συνεργασία, σε όλους τους τομείς, αλλά και σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο μεταξύ παρατάξεων, αλλά και με τη δραστηριοποίηση του συνόλου των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής».

«Για να στηθεί διοικητικά και να μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος δήμος θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια, εκτίμησε ο κύριος Ζαφείρης, χρόνος όμως που δεν πρέπει να πάει χαμένος και που πρέπει παράλληλα να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα .» Ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι ένας δήμος επιχειρηματίας αλλά που θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η όποια αναφορά στα ζητήματα που απασχολούν τα χωριά μας, στο δήμο Δυτικής Λέσβου, οφείλει να ξεκινά απ’ την περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών τους και σ’ εκείνα τα δομικά συστατικά, που αποτυπώνουν ανάγλυφα την εικόνα της κατάστασής του. Πρόκειται για μια ευρύτατη γεωγραφικά περιοχή με ισχυρά κεφαλοχώρια και μικρότερους οικισμούς, όπου σε ποσοστό 90% η τοπική οικονομία, εδράζεται στον ιδιωτικό τομέα. Σ’ αντίθεση με το υπόλοιπο νησί της Λέσβου, και ειδικά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, όπου κυριαρχεί ο δημόσιος τομέας, ο οποίος και αποφέρει στη Λέσβο, το 30% του ΑΕΠ της. Εδώ όμως, στο δυτικό τμήμα του νησιού μας, οι βασικοί παραγωγικοί τομείς είναι, η γεωργία (ελιά), η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, η γεωθερμία και γενικότερα οι ΑΠΕ (αιολική ενέργεια), αλλά και ο κατασκευαστικός τομέας».

Ο Στρατής Ζαφείρης θέλοντας να ανοίξει τον προεκλογικό διάλογο για τον προγραμματισμό για τον νέο δήμο , προσδιόρισε  τις βασικές κατευθύνσεις του συνδυασμού του. Όπως είπε  :

«✓προέχει η πρώτη δημοτική αρχή, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση να αποκτήσει οργανόγραμμα, αλλά και να προγραμματίσει άμεσα τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, ενδεχομένως σε συνέργεια και με ιδιωτικούς φορείς.

✓Προτεραιότητα θα είναι η εκπόνηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Δυτικής Λέσβου, ώστε να υπάρχει εξαρχής χωρική ένταξη των πάσης φύσης δράσεων, αλλά και ανάδειξη των πολλών δυνατοτήτων που προσφέρονται για εκμετάλλευση. Παράδειγμα απτό η γεωθερμία,  της οποίας η αξιοποίηση θα επιδιωχθεί συστηματικά.

✓Από τις πρώτες ενέργειες μας θα είναι στη σύσταση και οργάνωση μιας στελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας (κάτι που θα διεκδικήσουμε παρά την περί του αντιθέτου νομοθετική πρόβλεψη), που θα αναλάβει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των όποιων έργων έχουν δρομολογηθεί, αλλά κυρίως θα προετοιμάσει το δήμο Δυτικής Λέσβου για το αύριο, εκπονώντας μελέτες και προετοιμάζοντας την ωριμότητα καινούργιων έργων.

✓Έμφαση, επίσης, θα δοθεί στο λιμάνι του Σιγρίου που με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το βασικό συνδετικό κρίκο της ευρύτερης περιοχής μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Σίγρι μπορεί, και στόχος μας είναι να καταφέρει, να ενώσει το νησί μας γρήγορα και με μικρό κόστος με το Λαύριο, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη.»

Σε εύλογο χρόνο θα διεκδικηθεί και δημοτικό λιμενικό ταμείο Δυτικής Λέσβου.

Ο κύριος Ζαφείρης μίλησε για τη διασύνδεση του τουρισμού με τα αγροτικά προϊόντα, ήδη είναι έτοιμο το πρόγραμμα σε πανελλαδική κλίμακα και που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περιοχή μας. Μίλησε για την δημοτική περιουσία που ρημάζει και που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος του δήμου, για τη γεωθερμία που είναι αναξιοποίητη.  Επέμεινε στο θέμα των συνεργασιών με κάθε υγιή δύναμη για ένα δήμο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας, φιλικός και αλληλέγγυος με τους δημότες του, και που θα επιδιώξει να αποτελέσει την «ομπρέλα» για την προώθηση των τοπικών προσπαθειών, τόσο στην επίλυση προβλημάτων, όσο και στην πρόοδο της παραγωγικής –αναπτυξιακής διαδικασίας.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1977.

Από τα φοιτητικά του χρόνια δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά. Διετέλεσε μεταξύ άλλων:

§ Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1983 – 2007),

§ Συνιδρυτής και υπεύθυνος Οργάνωσης του Ινστιτούτου ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από το 1990 έως και το 1992, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε σύμβουλος Αναπληρωτή Υπουργού στο υπουργείο Βιομηχανίας

§ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (1983 – 1985),

§ Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (1985 – 1994),

§ Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας -Επιχειρηματικότητας του ΤΕΕ (2003 – 2009),

§ Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Ομάδας Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών (2012 – 2015).

§ Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ (2004 – 2009).

Από το 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 η κυβέρνηση του είχε αναθέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΦΟΡΟΥΜ για τη Βιομηχανία, προώθησε το σχεδιασμό και την εφαρμογή σημαντικών αναπτυξιακών πολιτικών στους τομείς της μεταποίησης, των ΜμΕ και της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής βιομηχανίας, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.ά..

Στο πλαίσιο της θητείας του διετέλεσε Πρόεδρος Ομάδων Διοίκησης Έργου και Επιτροπών για τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής και δράσεων, για την ανάπτυξης της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΦΟΡΟΥΜ Αγροδιατροφής, Βιομηχανίας

και Τουρισμού για τη σύνδεση των τριών τομέων με στόχο την ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Επαγγελματικά, από το 1985 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων κι ήταν Υπεύθυνος – Επιβλέπων Μηχανικός της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης σε μεγάλα έργα ύδρευσης. Υπήρξε Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Αγίας Παρασκευής Λέσβου, ενώ εργάστηκε, στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, ως Υπεύθυνος Μηχανικός του έργου αντιρρύπανσης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά.

Σήμερα, μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2018 από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, είναι σύμβουλος της Διοίκησης της ΕΛΠΕ Α.Ε

Μοιράσου το άρθρο: