Νεκρός μέσα σε πηγάδι εντοπίστηκε 70χρονος στο Καρπάσι Λήμνου
6 Αυγούστου 2020
Αναπλάσεις σε χώρους αναψυχής στα χωριά του Δήμου Δυτικής Λέσβου
6 Αυγούστου 2020

Ξεκίνησαν οι εθελοντικές επιστροφές μεταναστών

Μοιράσου το άρθρο:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η πρώτη πτήση τσάρτερ  με εθελούσιες επιστροφές 134 μεταναστών Ιρακινής υπηκοότητας προς την χώρα καταγωγής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος των “Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών” (AVRR).

Η σημερινή πτήση με επιστροφές προς χώρα καταγωγής, είναι η πρώτη και η πολυπληθέστερη που έγινε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό ΤΑΜΕ και 25% από εθνικούς πόρους. Επισημαίνεται ότι και τα 134 άτομα που επέστρεψαν στο Ιράκ, είχαν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης Covid – 19,  από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα διαγνωστικά αποτελέσματα όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.

Οι έως 5.000 επωφελούμενοι του προγράμματος  προβλέπεται να λάβουν οικονομική βοήθεια των 2.000€  σε μετρητά, αποκλειστικά και μόνον εάν έχουν φτάσει και διαμένουν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο ή την Κω πριν τις 31.12.2019 και δεν κατάγονται από τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, τη Γκάμπια, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Ινδία ή την Αρμενία. Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αναχώρησης παρόντες στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ήταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα κ. Σορς Χαλίντ Σαΐντ και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Gianluca Rocco.

Με δήλωση του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, επεσήμανε τα εξής:

“Εργαζόμαστε σκληρά με σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων μας, η αποσυμφόρηση των νησιών μας αλλά και όλης της χώρας γίνεται πράξη, βήμα – βήμα. Θα συνεχίσουμε τις εθελοντικές επιστροφές. Έχουμε ως στόχο να φθάσουμε τις 5.000 μέσα στο 2020, δίνοντας σε αυτή την διαδικασία την απόλυτη προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε τα ακόλουθα:

“Η σημερινή πτήση επαναπατρισμού προς το Ιράκ είναι η πρώτη και μεγαλύτερη που έχει γίνει αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη και η πολυπληθέστερη πτήση επαναπατρισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα.  Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια είναι ικανοποιημένοι… Χάρη στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης πίστεψε σε αυτό το πρόγραμμα και το χρηματοδότησε, καθώς επίσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που ήταν απαραίτητος και δούλεψε πολύ για να το φέρουμε σε πέρας. Και, βέβαια, η Πρεσβεία του Ιράκ με μία στενή, αποτελεσματική και συνεπή συνεργασία. Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία για ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως η μετανάστευση, δημιουργεί πλέον στέρεη βάση για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιράκ. Πράγματι, η συνεργασία ήταν υποδειγματική.  Συνεχίζουμε με σκοπό να φέρουμε αποτελέσματα προς όφελος όλων”.

Μοιράσου το άρθρο: