20 χρόνια για το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου
17 Μαΐου 2019
“Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης” ενθουσίασε τα παιδιά
17 Μαΐου 2019

Υπ. Πολιτισμού «το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας μπαίνει σε προτεραιότητα» – Επίσκεψη και στις προσφυγικές δομές στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

Τριήμερη περιοδεία στη Λέσβο ξεκίνησε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ξεκινώντας τις επισκέψεις της από τη Μόρια. Τόσο στις δομές φιλοξενίας προσφύγων αλλά και στο αρχαίο υδραγωγείο, ένα μνημείο τεράστιας σημασίας που χρήζει αναστήλωσης και ανάδειξης και η κ. Ζορμπά δήλωσε ότι το έργο μπαίνει σε προτεραιότητα για το υπουργείο.

Από το πρότυπο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ,  ξεκίνησε η Υπουργός όπου έμεινε ενθουσιασμένη για την οργάνωση λειτουργίας του και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες . Στο κέντρο φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων , περίπου 1200 άτομα από τα οποία τα 400 είναι παιδιά.    Η κ. Ζορμπά ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες , όντας και για 15 χρόνια πρόεδρος του δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού. Στάθηκε στις δομές που αφορούν την εκπαίδευση, στο δημόσιο νηπιαγωγείο που λειτουργεί για 2η χρονιά με 33 μαθητές αλλά και στο τμήμα εκμάθησης μουσικών οργάνων που λειτουργεί στον Καρά Τεπέ. «Ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο τα μνημεία είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κάθε γωνιά που μπορεί να βρεθεί στο περιθώριο,  και εδώ γίνεται πολύ καλή δουλεία» τόνισε για το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Ακολούθως επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων της Μόριας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Γιάννη Μπαλπμπακάκη για τη λειτουργία του και για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να επιλύονται σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν.  «Σήμερα είδαμε μία δομή στην οποία γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να λυθούν προβλήματα « τόνισε στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο ΚΥΤ της Μόριας η Υπουργός.

Στο  ΚΥΤ σήμερα διαβιούν περί τους 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες , ο μικρότερος πληθυσμός τα τελευταία τρία χρόνια ενώ στόχος είναι με τις μετακινήσεις που γίνονται στην ηπειρωτική χώρα και αν δεν υπάρχουν μεγάλες ροές, το κέντρο να φτάσει στα όρια της αντοχής του δηλαδή 3.200 άτομα. Τη Δευτέρα μάλιστα θα μετακινηθούν σε δομές της ηπειρωτικής χώρας άλλα 400 άτομα.

Μόρια όμως δεν είναι μόνο το προσφυγικό, Μόρια είναι και η πλούσια σε αρχαιολογικά μνημεία περιοχή με το Ρωμαϊκό υδραγωγείο να κυριαρχεί, επιβλητικό μέσα στον ελαιώνα. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο του 3ου μ.Χ. αιώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα, το μεγαλύτερο σε έκταση , κατασκευάσθηκε για τη μεταφορά νερού από τις άφθονες πηγές του όρους Ολύμπου μέχρι την αρχαία πόλη της Μυτιλήνης. Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το μνημείο και ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη για την ιστορία του αλλά και την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί ένα έργο αναστήλωσης και ανάδειξης.

Το ίδιο αίτημα κατέθεσε στην Υπουργό ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Τρακέλλης για να πάρει την απάντηση από την Μυρσίνη Ζορμπά ότι «το έργο λοιπόν μπαίνει σε προτεραιότητα και πρέπει να εργαστούμε από δω και πέρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κυρία Ζορμπά στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κάστρο Μυτιλήνης και περιήγηση στην παλιά πόλη με επίσκεψη στο μουσουλμανικό τέμενος Βαλιδέ Τζαμί.

Το Σάββατο, 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, θα μεταβεί στις 10 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου θα παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η τέχνη του Ψηφιδωτού» για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί στις 11.30 το Μουσείο -Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ και το Μουσείο Θεόφιλου και στις 5 το απόγευμα στο Μουσείο- ελαιοτριβείο Βρανά, στο Παπάδο της Γέρας.

Στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στην εκδήλωση “Δεν είναι όλα εφήμερα”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιαστεί το έργο 10 φορέων μέσα από 11 βίντεο, από τις Εφορείες αρχαιοτήτων και τα Μουσεία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στη Λέσβο την Κυριακή 19 Μαΐου, με επίσκεψη στις 11 το πρωί στο απολιθωμένο δάσος και στο Μουσείο του, στο Σίγρι, ενώ στις 12:30 θα μιλήσει με Προέδρους κοινοτήτων της περιοχής και πολιτιστικούς φορείς.

Μοιράσου το άρθρο: