Καρναβάλια στη Λέσβο: “Γιούνια 2016”
11 Μαρτίου 2016
Η ΕΡΤ στο πλευρό των προσφύγων – Διαρκής ενημέρωση, συγκινητική η ανταπόκριση #ert4refugees
11 Μαρτίου 2016

Αιγαίο – Πειραιάς – Ειδομένη μια ελπίδα δρόμος- Εξομάλυνση σε δυο εβδομάδες βλέπει ο Νίκος Τόσκας

Μοιράσου το άρθρο:

Σε επαναλαμβανόμενο εφιάλτη  εξελίσσεται, κάθε μέρα που περνάει ,για τους εγκλωβισμένους ανθρώπους στην Ειδομένη που παρά τις άθλιες συνθήκες , επιμένουν να περιμένουν  απέναντι από τα σφραγισμένα σύνορα. Ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, πρόβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε 1-2 εβδομάδες και απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη.

Δεκάδες παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς με συμπτώματα ιώσεων και γαστρεντερίτιδας. Συγκινητική είναι η συμπαράσταση κατοίκων και εθελοντών. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες  αποσυμφόρησης του καταυλισμού που κυριολεκτικά βουλιάζει στις λάσπες. Η εικόνα πλέον  είναι οικεία και επαναλαμβανόμενη όπως το ίδιο συμβαίνει και στο λιμάνι  του Πειραιά όπου και εκεί συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης καθώς  καθημερινά καταφθάνουν  πλοία  με πρόσφυγες  .
Ακόμη 658 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χθες μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά συνολικά 693 πρόσφυγες σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα Αττικής. Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ φιλοξενούνται περισσότεροι από 3.000. Επίσης αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά και το blue star 2 με 231 μετανάστες και πρόσφυγες.  Το πλοίο έχει παραλάβει 222 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω.

Τρία πούλμαν με 162 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν πριν από λίγο από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κόνιτσα. Μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και νέες μετακινήσεις προσφύγων από το λιμάνι σε άλλα κέντρα.

Αρκετοί από τους μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο στο λιμάνι του Πειραιά, πείστηκαν να μεταφερθούν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς έχουν πλέον αντιληφθεί ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Οι περισσότεροι όμως, παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται, αρνούνται να μετακινηθούν, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να φτάσουν στον προορισμό τους στην Ευρώπη.

Καθημερινά στο Φόρουμ προσφύγων και μεταναστών φτάνουν καταγγελίες για εμπόρους της ελπίδας που πλησιάζουν απελπισμένους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλους χώρους φιλοξενίας και τους υπόσχονται πως θα τους μεταφέρουν στην Ειδομένη για να περάσουν τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τα παράνομα κυκλώματα που οργανώνουν τις χερσαίες μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών από την Αττική προς την Ειδομένη, έχουν αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου από την ημέρα που έκλεισε η βαλκανική οδός.

Μιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας  ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν πρόσφυγες που γυρνάνε στην Αθήνα αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τόνισε πως, στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές, ενώ σε ότι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι η “Αγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο κορυφής».

Υπογράμμισε ότι δεν  έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι, ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας, και συμπλήρωσε: «απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει».

Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, είπε ότι έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: