Την αλληλεγγύη τους έμπρακτα στους πρόσφυγες δείχνουν καθημερινά συλλογικότητες και πολίτες στα νησιά
27 Οκτωβρίου 2015
Γ. Μουζάλας: “στόχος μας να μην ξαναδούμε άσχημες εικόνες στη Μόρια” (Ηχητικό)
27 Οκτωβρίου 2015

Γιάννης Μουζάλας από τη Χίο: κανένα νησί δεν θα έχει μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων

Μοιράσου το άρθρο:

Τους προτεινόμενους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων, επισκέφθηκε στη Χίο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας συνοδεία του Δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, και υπηρεσιακών παραγόντων της Αστυνομίας επισκέφθηκε τους χώρους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και στα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή Ταμπάκικα.

Επίσης επισκέφθηκε το εν λειτουργία Κέντρο Ταυτοποίησης στο Μυρσινίδι, όπως και τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Δημοτικό Κήπο  όπου διαμένουν οι πρόσφυγες αναμένοντας πλοίο για να αναχωρήσουν από τη Χίο.

Ο υπουργός τόνισε ότι στα Κέντρα Ταυτοποίησης στα νησιά θα ολοκληρώνεται η καταγραφή και μέσα σε 48 ή το αργότερο σε 72 ώρες θα έχουν φύγει οι πρόσφυγες από τα νησιά.

Λέγοντας ότι στη Χίο έχει προχωρήσει πολύ στο θέμα αυτό η τοπική κοινωνία, σημείωσε πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική δομή και πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το Δήμαρχο.

Για το θέμα των χρηματοδοτήσεων ανέφερε ότι αναμένονται οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. , ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης.

Muzalas_etelontes

Εξαίροντας τη δουλειά των εθελοντών, σημείωσε πως στα νησιά εκτός από το άγαλμα του αφανή ναύτη θα πρέπει να στηθεί και άγαλμα του αφανή εθελοντή.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στις τοπικέ αρχές για τον τρόπο που αντέδρασαν αυτό το διάστημα, καθώς και στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας που έχουν να επιδείξουν τους καλύτερους ρυθμούς στα θέματα καταγραφής και ταυτοποίησης.

Αναφερόμενος στη μάχη , όπως είπε, που δόθηκε στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως πετύχαμε να μην υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων στα νησιά καθώς και να μην δημιουργηθεί ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χίου παρόντες ήταν και οι δύο βουλευτές της Χίου, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Muzalas_foris_cns

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε σαν κεφαλαιώδη ζήτημα αυτό του συντονισμού και κάλεσε σε συνεργασία.

Αυστηρή κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη που η χώρα μας έγινε η κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων.

Ενώ για τη μίνι σύσκεψη των Βρυξελλών ανέφερε ότι «πήγαμε για μαλλί και φύγαμε κουρεμένοι».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί και πως έπρεπε να συνεχίσει το ταξίδι του (με ελικόπτερο) στη Μυτιλήνη.

Σημείωσε όμως ότι απετράπη η δημιουργία ενός στρατοπέδου των 60.000 προσφύγων και ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λόγω γεωγραφικής θέσης.

«Στη θάλασσα, δεν μπορεί να κάνεις αποτροπή αλλά διάσωση», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Μοιράσου το άρθρο: