‘Αλλες εικοσιέξι ψυχές χάθηκαν λίγο πρίν αγγίξουν … το όνειρο
29 Ιανουαρίου 2016
Με Γιώργο Νταλάρα και πολλές εκδηλώσεις “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης 2016”
29 Ιανουαρίου 2016

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων με ζώα και κουδούνες για το ασφαλιστικό

Μοιράσου το άρθρο:

Με τα ζώα τους να τα δένουν στην είσοδο του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και κρατώντας συμβολικά αποκλεισμένο το δρόμο στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι κτηνοτρόφοι του νησιού το πρωί της Τετάρτης, 27 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των πανελλαδικών αγροτικών  κινητοποιήσεων.

Ktinotrofi_1_n

Με τις κουδούνες των γιδιών να δίνουν το δικό τους τόνο, είχαν στο πλευρό τους, μελισσοκόμους αλλά και αγρότες όπου μετά τη συγκέντρωση στις 9 το πρωί της Τετάρτης στο Καστρομηνά, με τα οχήματά τους κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης μπλοκάροντας την οδό Πολυτεχνείου.

«Θέλουν να μην παράγουμε τίποτα και όλα να είναι εισαγωγής» είπαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πέρα από το ασφαλιστικό και την εξοντωτική φορολογία,  για τη Χίο τίθεται και το ζήτημα της εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση.

Ktinotrofi_gidia_periferia

«Η Χίος θεωρήθηκε ως πεδινό μέρος και εξαιρέθηκε από την αποζημίωση που δίνεται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» είπε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Γιάννης Γεωργούλης,  τονίζοντας ότι παρά τις παρεμβάσεις δεν έχει διευθετηθεί το θέμα.

Αυτό όμως που προκάλεσε την έντονη αντίδραση είναι το προσχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με τους κτηνοτρόφους να διαμηνύουν ότι στην επόμενη κινητοποίηση θα κατεβάσουν τα κοπάδια τους στην πλατεία και «ας τα πάρουν αυτοί που νομίζουν ότι βγάζουμε», όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Πορεία στην Απλωταριά
Στη Χίο με τις 150 οικογένειες κτηνοτρόφων, σημείωσαν κινδυνεύουν να αφανιστούν, όπως και οι αγρότες.

Ktinotrofi_SIRIZA

Ανάλογα έθεσαν τα ζητήματα τόσο ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Χίου Βενιζέλος Γιανόπαππας, όσο και ο παραγωγός Νίκος Κορωναίος που μετέφερε έντονα πως οι εισφορές του για τον ΟΓΑ το χρόνο, για αυτόν και τη σύζυγό του, φθάνουν τις 3.000 ΕΥΡΩ.

Αντιπροσωπεία τους μετέφερε τα αιτήματα του κλάδου στην Περιφέρεια. Λόγω απουσίας του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του Γ. Αντωνίου και τον προϊστάμενο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γκολέμη, τονίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους.

Ακολούθησε πορεία, έχοντας στην κεφαλή τους τα ζώα τους, στην Απλωταριά και στη συνέχεια στα γραφεία του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Μιχαηλίδη και του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.
Παράπονα και στο Δήμαρχο

Ktinotrofi_oximata

Τέλος στην πλατεία Βουνακίου, όπου είχαν τα φορτηγάκια τους συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, μεταφέροντας του τα τοπικά προβλήματα του κλάδου, όπως είναι η αγροτική οδοποιία και τα βοσκοτόπια,  αλλά και τη διαμαρτυρία τους γιατί δεν έχει συναντηθεί μαζί τους.

Δέχτηκαν όμως ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία με την υπεύθυνη αντιδήμαρχο για τα θέματα Βιβή Ποταμούση.

Επίσης, οι παραγωγοί ζήτησαν να λειτουργεί η λαϊκή αγορά τρεις –αντί για μια- φορές την εβδομάδα, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να βρεθεί και ένας χώρος μέσα στην πόλη ώστε να μπορούν να πουλούν τα προϊόντα τους και στον κέντρο.

Μοιράσου το άρθρο: